Traže preispitivanje testova za BSK

Izvor: B92, 24.Jan.2009, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže preispitivanje testova za BSK

Priština, Beograd -- Pipadnici bivšeg Kosovskog zaštitnog korpusa, nezadovoljni ishodom za prijem u snage bezbednosti, traže da njihovi testovi budu ponovo pregledani.

Stotinak pripadnika Kosovskog zaštitnog korpusa drugi dan za redom pretestovalo je ispred kosovske Skupštine, zahtevajući da se preispitaju rezultati testova za prijem u Bezbednosne snage Kosova. Istovremeno, ispred zgrade Vlade Kosova juče je protestovala i grupa Albanaca iz naselja Bošnjačka mahala u svernom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delu Mitrovice, tražeći od institucija veću bezbednost.

Pipadnici bivšeg Kosovskog zaštitnog korpusa se ne mire sa odlukom da nisu ispunili kriterijume za buduće pripadnike snaga bezbednosti.

Prvog dana protesta upozorili su destabilizacijom situacije ako ne bude rešenja i za njih. Ističući da su se mučili 20 godina da stvore Kosovo državom, zapretili su da mogu i da je unište za 24 časa.

Sa nezadovoljnim pripadnicima bivšeg korpusa razgovarao je ministar odbrane Kosova Fehmi Mujota, obećavši im da ce biti preispitani rezultati testova za prijem u snage bezbednosti. Grupu pripadnika bivšeg zaštitnog korpusa primiće u ponedeljak i premijer Kosova Hašim Tači.

Protest Albanaca iz Bošnjačke mahale

Premijer Kosova Hašim Tači obećao je predstavnicima naselja Bošnjačka mahala iz severne Mitrovice dodatne mere bezbednosti nakon čega su oni odlučili da završe protest.

"Premijer (Tači) je tokom sastanka rekao da će biti dodatnih mera policije Kosova uz potpunu koordinaciju sa Euleksom i Kforom", saopšteno je iz Tačijevog kabineta nakon sastanka.

Dodaje se da je premijer izrazio spremnost Vlade Kosova da nastavi sa investicijama i na severu Kosova, radi stvaranja boljih životnih uslova i povratka svih raseljenih.

Grupa Albanaca iz Bošnjačke mahale protestovala je ispred zgrade kosovske vlade u Prištini, tražeći od vlasti da im omoguće bezbednost u severnom delu Mitrovice.

"Protestujemo zbog toga što ljudi koje žive tamo nisu obezbeđeni. Iako je sad došao Euleks sa strahom žive, sa strahom spavaju", rekla je učesnica protesta.

Albanci iz Bošnjačke mahale su ispred zgrade Vlade Kosova naložili vatru.

"Ova vatra simbolizuje noćne čuvare, čuvare bošnjačke mahale. Mi smo primorani da izađemo da obezbeđujemo naše porodice, obezbedimo Bošnjačku mahalu", kaže jedan od njih.

DSS: Preispitati učešće u Partnerstvu za mir

Lider Demokratske stranke Srbije i bivši premijer Vojislav Koštunica ocenio je da bi Srbija trebalo da preispita učešće u programu NATO Partnerstvo za mir jer ta Alijansa na "teritoriji Srbije pravi albansku vojsku".

Koštunica je u izjavi dostavljenoj agenciji Beta naveo da se Kfor i NATO, nakon što su beogradske vlasti pristale na dolazak Euleksa na Kosovo, "više uopšte ne obaziru na Srbiju, već ogoljeno primenjuju Ahtisarijev plan i prave vojsku Kosova".

Lider DSS-a je dodao da je Rezolucija 1244 UN obavezivala međunarodne misije da "razoružaju albanske teroriste i separatiste", a da se danas stiglo do toga da NATO "pravi i naoružava vojsku Kosova".

"Ako NATO ignoriše zahtev Srbije da odmah rasformira vojsku Kosova, Skupština Srbije treba da zauzme stav o daljem učestvovanju, odnosno zamrzavanju statusa Srbije u programu Partnerstvo za mir", ocenio je Koštunica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest pripadnika bivšeg kosovskog korpusa

Izvor: Mondo, 23.Jan.2009, 14:37

Pripadnici bivšeg Kosovskog zaštitnog korpusa nezadovoljni što nisu primljeni u Bezbednosne snaga Kosova protestovali su pred Skupštinom preteći da će, ako se ne isprave nepravilnosti, izazvati velike probleme na Kosovu.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.