Izvor: B92, 01.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Transparentnost" o zakonu o vladi

Beograd -- "Transparentnost Srbija" je svim poslaničkim grupama Skupštine Srbije dostavila amandmane na Predlog zakona o Vladi.

Prema predloženim amandmanima, članovi Vlade ne bi mogli da vode kampanju za izbor na drugu funkciju dok ne podnesu ostavku u Vladi, a u javnim istupima morali bi da naglase izjave koje ne daju kao članovi Vlade.

"Transparentnost Srbija", ogranak međunarodne nevladine organizacije za borbu protiv korupcije "Transparensi internešnl", dostavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je tri predloga amandmana na član 11. zakona, po kojem članovi Vlade ne mogu da budu ni na jednoj drugoj funkciji, izuzev poslaničkoj, niti mogu da vrše delatnost koja je po zakonu nespojiva ili stvara mogućnost sukoba javnog i privatnog interesa. Predloženim amandmanom taj član se menja i glasi da, pored toga što ne može da bude na drugoj javnoj funkciji, član Vlade ne može da stupi na dužnost dok ne prestane da obavlja drugu javnu funkciju i da sme da podnese ili prihvati kandidaturu za drugu javnu funkciju samo ako je prethodno podneo ostavku na mesto člana Vlade.

"Transparentnost Srbija" predlaže i da članovima Vlade bude zabranjeno korišćenje javnih resursa za promociju političkih organizacija.

Amandmanom se predlaže da član Vlade obaveštava predsednika Vlade ako se nađe pod uticajem privatnog interesa koji utiče, može da utiče, ili može da stvori utisak kod trećih lica da utiče na njegovo nepristrasno obavljanje javne dužnosti. Takođe, predlaže se da predsednik Vlade o činjenicama i svom stavu obavesti javnost ako mu zahtev za to bude podnet, osim ako bi tako neopravdano bičla narušena privatnost člana Vlade ili trećih lica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.