Izvor: B92, 01.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparensi: Opasnost da kodeks ne zameni zakone

Beograd -- Izvršni direktor Transparensija Srbija Nemanja Nenadić izjavio je da inicijativa za usvajanje Etičkog kodeksa nosilaca javnih funkcija "nije loša ideja", ali da postoji opasnost da to uspori usvajanje nekih antikorupcijskih zakona. Nenadić je agenciji Beta rekao da inicijativa ministra pravde Vladana Batića "u suštini nije loša" jer trenutno ne postoji zakonska obaveza da funkcioner objavi da li, na primer, ima privatno preduzeće. "Sve zavisi kako se (kodeks) formuliše, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer on može da dovede i do zamagljivanja odgovornosti i da uspori donošenje zakona, kao što je zakon o sukobu interesa, ako se bude mislilo da je kodeks dovoljan", kazao je Nenadić.

Prema rečima Nemanje Nenadića, kodeks koji je Batić predložio u svetu se naziva Pakt o integritetu i obično se vezuje za predizborni period, kada se svi učesnici izborne trke obavezuju da će poštovati odredjena pravila ako dodju na vlast. Ministarstvo finansija Srbije i Savet za borbu protiv korupcije već su uradili nacrt Etičkog kodeksa za javne službenike. Kako saznaje Beta, tekst tog dokumenta, koji se zasniva na kodeksu za javne službenike Saveta Evrope trenutno je u Ministarstvu finansija, gde se odlučuje u kojoj formi će biti usvojen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.