Tramp briše grehe prema našoj zemlji

Izvor: Večernje novosti, 22.Sep.2017, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp briše grehe prema našoj zemlji

Koji su mogući efekti posete američkog predsednika Srbiji. Šansa da se povrati prijateljstvo dvaju naroda DOLAZAK Donalda Trampa u Beograd bila bi snažna poruka svima u regionu da je naša zemlja za SAD ključna na Zapadnom Balkanu, ali i prilika ispravljanja politike koju su prethodne vašingtonske administracije vodile prema Srbiji. Ovako sagovornici "Novosti", bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović i nekadašnji ambasador Ivo Visković "mere" efekte Trampove posete >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << koju je na Ist Riveru ugovorio predsednik Aleksandar Vučić. Ono što je godinama unazad delovalo kao "nemoguća misija" - da posle skoro četiri decenije ponovo prvi čovek SAD bude gost u Beogradu - moglo bi da postane realnost već tokom 2018.Pročitajte još - Tramp stiže u Srbiju Dolazak Trampa bi, smatra Jovanović, bio značajan zaokret, jer je Balkan na periferiji američkih interesa već duže vreme: - Ako Tramp bude zavetnik svojih reči da mu je Amerika na prvom mestu i da se neće mešati u poslove drugih država i razbijati ih, njegova poseta Srbiji imala bi mnogo više od simboličnog značaja. Pogotovo imajući u vidu politiku koju su SAD vodile prema Srbiji i Jugoslaviji u poslednjih 25 godina. Tramp sada ima šansu da na neki način povrati istorijsko prijateljstvo koje su SAD i Srbija imali, pogotovo kao saveznici u oba svetska rata, i da uspostavi pozitivan doživljaj Amerike na ovim prostorima. Za ambasadora Viskovića, dolazak šefa Bele kuće imaće veliku težinu za Srbiju i njenu poziciju u međunarodnoj areni. On podseća da posete predsednika velikih sila znače da oni tu zemlju tretiraju kao sebi blisku i prijateljsku:Pročitajte još - RAZREŠIO DILEMU: Dačić otkrio šta je pričao s Trampom (VIDEO) - Ta poseta mora se dugo i pažljivo pripremati, posebno kada je reč o temama koje će se naći na stolu i porukama koje će u vezi sa njima biti poslate. Tu pre svega mislim na kosovsko pitanje, oko kojeg se Beograd i Vašington slažu da se ne slažu. Naši sagovornici kažu da će poseta Trampa biti visoko na radaru interesovanja Moskve, kao što su i dolasci ruskog predsednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva bili pod "reflektorima" Vašingtona, ali ne očekuju da ona uzdrma naše odnose sa Kremljom. ŠPALIR ZA NIKSONA, ŠOPSKA ZA KARTERA BEOGRAĐANI su Ričardu Niksonu, prvom američkom predsedniku koji im je došao u posetu 1970, priredili srdačan doček na ulicama, a on se čak u jednom trenutku popeo na krov automobila i nekoliko puta uzviknuo: "Živela Jugoslavija". Džerald Ford bio je u poseti pet godina kasnije, a mediji su izveštavali da je svakog jutra, pre sastanaka, trčao i plivao u bazenu sa hladnom vodom. Poslednji šef Bele kuće koji je bio u Srbiji je Džimi Karter (1980), a urbana legenda kaže da mu se u našoj zemlji najviše svidela - šopska salata.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

"Vesti" u Njujorku: Beograd čeka Trampa i Makrona

Izvor: Vesti-online.com, 22.Sep.2017

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić očigledno je ostvario svoj cilj da navede američkog predsednika Donalda Trampa da dođe u Srbiju, a to je učinio i pre svega zahvaljujući činjenici što je njegova supruga Melanija iz Slovenije, i time što ju je "šarmirao" govoreći sa njom srpsko-slovenački....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.