Topla komunikacija poslanika ispod zemlje

Izvor: Blic, 27.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topla komunikacija poslanika ispod zemlje

Zamisao da se prokopa tunel između zgrade Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića i zgrade parlamenta u Ulici kralja Milana kako bi se olakšao rad poslanika i omogućila „topla komunikacija" između te dve zgrade samo je ideja u povoju, kaže za „Blic" predsednik Skupštine Oliver Dulić. On dodaje da ta izgradnja ne bi koštala poreske obveznike, jer će se deo novca obezbediti iz sredstava za redovno održavanje parlamenta, deo iz gradskog budžeta, a računa se i na donatorsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pomoć.

Po najavama, Skupština Srbije trebalo bi da se renovira. U zgradi u Kralja Milana ostale bi prostorije poslaničkih klubova, kancelarije i administracija, a u Domu Skupštine održavale bi se plenarne sednice. Dulić kaže da je ideja o prokopavanju tunela mogućnost da se u budućnosti olakša rad poslanika i zaposlenih u Skupštini, koji će zbog svakodnevnih potreba više puta tokom dana posećivati obe zgrade.

- Ideja da se prokopa tunel je na dugom štapu, a do realizacije bi moglo da dođe tek kroz pet godina. Takva ideja postoji u Srbiji već 20 godina - kaže Dulić. On je istakao i da je čuo da postoji tunel od zgrade parlamenta u Kralja Milana do Predsedništva Srbije koji služi kao magacin za dokumenta i dodao da bi, ukoliko je to tačno, novi tunel bio prokopan od Pionirskog parka do zgrade parlamenta na Trgu Nikole Pašića.

Dulić naglašava da mu prvo predstoji sastanak sa inženjerima kako bi se prevazišli problemi vezani za zgradu Doma Skupštine, jer će preseljenje u tu zgradu uslediti krajem ove ili početkom naredne godine.

Međutim, on kaže i da je spreman da odustane od ove ideje ukoliko reakcija javnosti bude negativna.

- U prošlosti je iskopan lagum od oko dvadesetak metara kao početak izgradnje tunela, pa bi to moglo da posluži kao osnov daljeg prokopavanja ukoliko za to bude bio izrađen i odobren plan - kaže on.

Međutim, arheolog Marko Popović kaže da su priče da postoje tuneli ispod Pionirskog parka i od Doma Narodne skupštine do Muzeja Jugoslavije samo legenda. Arheolozi tvrde da ništa od toga ne postoji, osim tunela za instalacije između Predsedništva i Skupštine Srbije.

- Tvrdim da ne postoje nikakvi tuneli osim onog za instalacije ispod Ulice kralja Milana kroz koji se, istina, može proći, ali se ne koristi u te svrhe. Mislim da je ideja Dulića dobra i da bi bilo lepo da se povežu Dom Narodne skupštine i zgrada u Kralja Milana tunelom ispod Pionirskog parka. Što se tiče zemljišta, ta ideja je potpuno izvodljiva - kaže arheolog Marko Popović.

Priča o tunelu od Doma Narodne skupštine do Muzeja Revolucije bila je pre pet godina aktuelna, jer su pojedini poslanici Skupštine Srbije navijali da se njihova zasedanja prebace u daleko reprezentativnije zdanje nekadašnje Savezne skupštine, a da se službe, za koje nema mesta u jedinoj namenski pravljenoj zgradi za Skupštinu, smeste preko puta, u Muzej Revolu-cije. Jedan od njihovih argumenata bio je i postojanje navodnog tunela koji spaja dve vremešne zgrade, ispod Vlajkovićeve ulice, kojim bi, kada se renovira, mogli da prolaze poslanici i službenici.

- Ni tu ne postoji tunel, kao ni ispod Tašmajdana, koji su navodno prokopali Nemci. Međutim, ukoliko vlasti odluče da stvarno presele deo Skupštine u Muzej Jugoslavije, ne bi bilo problema i da se te dve zgrade povežu tunelom - kaže Popović.

Ideja o povezivanju Doma Narodne skupštine i Muzeja Jugoslavije tunelom spominjala se posle obnove zgrade Skupštine, nakon 5. oktobra 2000. godine.

- Postojala je ideja da se na tom potezu napravi podzemna garaža sa oko 650 parking mesta, slična onoj ispred Gradske skupštine. U tom slučaju planirano je da se napravi i tunel koji bi povezivao Muzej i Skupštinu - kaže za „Blic" Milan Lučić, bivši generalni sekretar Skupštine SRJ.

Vođeni legendom o tunelima ispod Pionirskog parka, zaposleni u Muzičkoj školi „Stanković" proveravali su svoj podrum.

- Međutim, u podrumskim prostorijama nismo našli ništa što bi nam ukazalo na to da postoji tunel, ali ne možemo tvrditi i da ga nema, jer je pola prostorija zazidano - kaže bivši direktor Miodrag Sretenović.

Kako poslanici gledaju na ideju da se prokopa tunel

Snežana Stojanović-Plavšić, G17 plus

Preča kompjuterizacija

- Prioritet za G17 plus je modernizacija Skupštine u smislu ojačavanja stručne službe i kadrova, kao i kompjuterizacija čitavog parlamenta. O ideji da se prokopa tunel razgovaraćemo tek kada nam se i zvanično dostavi predlog o tome, kao i kada vidimo finansijske proračune.

Vesna Pešić, LDP

Ideja nije dobra

- Smatram da to ne bi bilo dobro, jer je razdaljina između dve zgrade suviše velika i to bi predstavljalo ogromnu investiciju. Najbolje rešenje je da poslanici i sva odeljenja i odbori budu preseljeni u jednu zgradu, a ukoliko do toga ne dođe, onda možemo i da pešačimo ulicama.

Nada Kolundžija, DS

Ne znam detalje

- Nemam nikakav komentar na to. Ne bih da komentarišem nešto o čemu tek treba da se vidi šta podrazumeva ta ideja. Pretpostavljam da ima razloga za takvo delovanje sa stanovišta funkcionalnosti, ali ne znam nikakve detalje.

Đorđe Mamula, DSS

Ne bavim se time

- Ne znam ništa o tome. Pa ne mislite valjda da još i time treba da se bavim.

Tomislav Nikolić, SRS

Urbanističke namere Dulića

- Ne mislite valjda da ću da komentarišem urbanističke namere Olivera Dulića?! Uostalom, to i nije u njegovoj nadležnosti već Skupštine grada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.