Izvor: B92, 23.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tolerancija i mladi"

Bačka Topola -- Konferencija Tolerancija i mladi danas otvorena u Bačkoj Topoli, povodom Dana tolerancije.

Poslanica u Evropskom parlamentu i šefica delegacije za odnose s Jugoistočnom Evropom Doris Pak izjavila je danas u Bačkoj Topoli da očekuje skoro proširenje Evropske unije članicama sa Balkana. "Unija postoji već pola veka. U njoj je 27 članica, a neće potrajati dugo do prijema novih sa prostora Balkana", rekla je ona na skupu.

Doris Pak, direktor Beogradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević i vojvođanski sekretarijat za nacionalne manjine dobitnici su novoustanovljenog vojvođanskog priznanja "Nagrada za toleranciju".

Doris Pak je kazala da je tolerancija jedan od osnovnih principa današnje ujedinjene Evrope, bez koje takva Evropa ne bi ni postojala.

"Multikulturalizam i upoznavanje drugih kultura i jezika jesu temelj današnje Evrope, bez kojeg ona ne može da se zamisli", kazala je Doris Pak.

Ocenila je da je od presudne važnosti da mladi u Vojvodini budu obrazovani u skladu sa tolerancijom, kako bi živeli pod istim krovom i shvatili da zajedno moraju da grade budućnost.

Vojin Dimitrijević je kazao da se na uspostvaljanju tolerancije u Srbiji mora još uvek jako mnogo raditi, pošto je i dalje veoma jak način razmišljanja koji je bio dominantan u vreme Miloševićevog režima.

"Taj način razmišljanja je još uvek jak i obuhvata delove političke elite, bilo da iskreno veruju u to ili misle da je to politički isplativo", rekao je Dimitrijević.

Vojvođanski sekretar za nacionalne manjine Tamaš Korhec zahvalio je na priznanju u ime sektretarijata i izrazio zadovoljstvo načinom na koji se odvija dugogodišnji projekat za mlade "Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini", za koji je priznanje i dobijeno.

Skup je je povodom 16. novembra organizovao Dunavski biro u Novom Sadu, a otvorio ga je predsednik te ustanove i potpredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši.

Prema rečima Egerešija, konferencija je prva tog tipa i nastavak je Kampa tolerancije mladih iz podunavskih zemalja, održanog takođe u Bačkoj Topoli letos.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić ukazao je na miran suživot većeg broja nacionalnih zajednica u Pokrajini, koja je zbog toga postala primer i drugima.

Ministar u Uredu premijera Mađarske Peter Kiš rekao je da nije tačna krilatica da vreme leči sve rane. "Vreme u našem regionu ne leči automatski sve rane iz prošlosti, već ih samo zatrpava, a one se ponovo javljaju", rekao je on.

Na konferenciji su nagrade za toleranciju uručene Doris Pak, direktoru beogradskog Centra za ljudska prava Vojinu Dimitrijeviću i potpredsedniku Izvršnog veća Vojvodine Tamašu Korhecu, koji je primio priznanje namenjeno Sekretarijatu Vojvodine za upravu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.