Izvor: B92, 08.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorović: Zakon je neprecizan

Beograd -- Problemi u tumačenju Zakona o lokalnoj samoupravi doveli su do toga da je proces prijavljivanja neujednačen po opštinama.

Kako je za BBC na srpskom izjavio jedan od članova Centra za slobodne izbore i demokratiju Miloš Todorović, problem je u tome što svaka izborna komisija, gradska ili opštinska, tumači zakon na svoj način.

"Zakon je u jednom smislu manjkav i to daje mogućnost izbornim komisijama da tumačenjem zakona uspostavljaju pravila koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se razlikuju od opštine do opštine. Problem je u tome što se od početka ne zna koliko je izbora potretno, pa je Gradska izborna komisija Beograda to protumačila na način da je za svakog kandidata za odbornika potrebno 30 potpisa, s tim da ako je lista ptpuna, tj. ukoliko sadrži onoliko kandidata koliko se bira za Skupštinu, da je onda potrebno samo 200 potpisa. Problem nastaje i oko naplaćivanja taksi sa određena dokumenta, za prikupljanje potpisa za kandiovanje, jer negde je potrebna overa, a negde ne", rekao je Todorović.

On kaže da po zakonu RIK nema obavezu da interveniše, ali da bi bilo dobro da interveniše Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i da treba da da uputstva kako bi svi jednako tumačili zakon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.