Todorović: Vlast ne želi dogovor

Izvor: Politika, Tanjug, 02.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Todorović: Vlast ne želi dogovor

Radikalski protest zbog rasporeda mesta na sednicama parlamenta koje se održavaju Domu Narodne skupštine trajaće, kako za „Politiku” kaže Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a, dokle god su „prava poslanika SRS-a uzurpirana”. To što se za dan skupštinskog zasedanja, bez obzira na to da li je parlament radio ili je sednica prekidana zbog toga što radikali nisu želeli da zauzmu mesta koja su im određena ili što posle izrečenih kazni nisu želeli da napuste salu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << troši pet miliona dinara, prema njegovim rečima, nije ni tačno, niti ima veze sa dešavanjima u parlamentu.

– Reč je samo o farsi koju pravi vladajuća većina. Ako žele iskren dogovor, mogli su da ga postignu sa nama bez ikakvog problema. Evo na jučerašnjoj sednici četvoro poslanika isključeno je sa sednice, a ona se održava regularno. Međutim, oni se od septembra 2008. godine, otkako su pokušali puč u SRS-u, ponašaju po principu „uzmi ili ostavi” i ne interesuje ih stvarni dogovor. Interesuje ih samo forma, navodna slika o tome da žele da se dogovore, a da druga strana nema razumevanja za osnovne demokratske principe, da većina o svemu odlučuje – kaže Todorović.

Ali predsednica skupštine nekoliko puta je rekla da samo na Administrativnom odboru može da se postigne novi dogovor o rasporedu sedenja.

To nije tačno. Nije nama Administrativni odbor predložio raspored sedenja, nego sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović. Kad mi je pokazao raspored sedenja, a ima tome više od dva meseca, rekao sam mu da apsolutno ne dolazi u obzir da nas na takav način ponižavaju i da nam uzimaju polje koje je pripadalo nama, gde smo ranije sedeli.

Ali o tome je bilo reči i na Administrativnom odboru.

Nismo u tome učestvovali uopšte.

Ali vaši poslanici Aleksandar Martinović, Dejan Mirović i Milovan Radovanović bili su na toj sednici.

To je bila druga tačka dnevnog reda. Oni jesu bili, ali nisu učestvovali.

A zašto poslanici SRS-a nisu glasali, ako su već bili na sednici?

Pa neće da glasaju, jer mi o tome nećemo da razgovaramo na takav način. Uopšte se nije radilo o mogućnosti da se dogovorimo. U utorak sam javno zatražio od predsednice skupštine da proglasi pauzu i da se dogovorimo. Oni to nisu hteli. Navodno treba da uputimo zvanično pismo Administrativnom odboru. A predsednik skupštine ima pravo na osnovu Poslovnika, član 27, da u datom momentu proglasi pauzu i da pokuša da reši problem. Tako nećemo da učestvujemo. Ne idemo na te konsultacije već tri meseca. Evo i ostale opozicione stranke ne idu.

Zašto se onda bunite, ako uopšte nećete da razgovarate sa njima?

Pa zato što smo pokušavali da razgovaramo i nikad u poslednjih 10 godina nisu prihvatali naše predloge.

A zašto ne ispunite i tu formu pa da vidite reakciju većine?

Zato što znamo da tako samo kupuju vreme.

Kako to znate?

Oni su znali da mi to ne prihvatamo i napravili su scenario da bi dobili očekivanu reakciju.

Zašto ih niste iznenadili i postupili drugačije?

Na koji drugi način? Kako da reagujete kad vama neko upadne u kuću i kaže da mu treba frižider, televizor?

Ali ovde nije reč o upadu u kuću nego o rasporedu sedenja u skupštini.

Jeste, ovde su upali na mesta koja nama pripadaju.

Po čemu ta mesta pripadaju SRS-u?

Po broju poslanika koje imamo.

Koliko je uopšte bitno da li ćete sedeti tamo gde ste sedeli ili gde vam je sad određeno da sedite? Da li se manje vidite ili čujete?

Sporno je što dogovor nije postignut sa SRS-om.

Osećate li sami odgovornost zbog toga što blokirate rad parlamenta?

Osećamo odgovornost prema biračima koji su glasali za SRS.

A možete li taj osećaj da zamenite osećajem odgovornosti i prema svim drugim građanima?

Svi imaju pravo da procene svačije delovanje na političkoj sceni i svoju ocenu daju na izborima.

M. R. Petrović

[objavljeno: 03/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.