Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tirk traži od Srbije izvinjenje i naknadu štete na ambasadi

Slovenački predsednik Danilo Tirk izjavio je večeras da očekuje od Srbije izvinjenje, naknadu za štetu na zgradi ambasade Slovenije u Beogradu pričinjenu tokom protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova i kažnjavanje onih koji su to učinili.

Tirk je na konferenciji za novinare osudio napad na slovenačku ambasadu i "sramoćenje državnih simbola Slovenije i Evropske unije", dodavši da neostvarivanje zaštite diplomatskog predstavništva predstavlja kršenje međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prava, prenele je slovenačka agencija STA.

On je rekao i da je protest zbog događaja u Beogradu danas uputio ambasadoru Srbije u Ljubljani.

Na pitanje da li će i kada Slovenija priznati Kosovo, Tirk je rekao da su konsultacije o tome u toku i da će vlada proučiti sve aspekte toga pitanja, vodeći računa pre svega o stabilnosti u regionu.

Tirk je napomenuo da od proglašanja nezavisnosti Kosova o tome nije razgovarao ni sa srpskim ni sa kosovskim vlastima, ali je rekao da je danas dobio pismo od predsednika Srbije Borisa Tadića, koje će da prouči.

Slovenija građanima ne savetuje da putuju u Srbiju

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova slovenačkim građanima, nakon jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti Kosova, ne savetuje putovanje u Srbiju ukoliko to nije neophodno.

Za nužna putovanja, savetuje se dodatna opreznost, objavilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Slovenije koje upozorava da su u Srbiji za naredne dane najavljeni masovni protesti u kojima bi državljani Slovenije mogli biti meta napada. Slovenačko ministarstvo građanima koji se nalaze u Srbiji savetuje veći oprez i izbegavanje mesta u kojima se događaju protesti, kao i da redovno prate medije. Ministarstvo spoljnih poslova još upozorava da srpski pogranični organi svaki ulazak na Kosovo koji nije bio obavljen preko ulaznih nadzornih tački između Srbije i Kosova računaju za nelegalan.

Ako se, na primer, ulazak na Kosovo obavi preko ulaznih kontrolnih tačaka,i time obavi prelazak granice s Makedonijom, važnost ulaska preko Srbije prestaje da važi i putnik mora da se vrati u Srbiju ponovo preko Makedonije ili preko Crne Gore, piše na internet stranici ministarstva spoljnih poslova Slovenije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.