Tiodorović: Od 1. oktobra vakcinacija protiv gripa, da se izbegne sudar sa koronom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2020, 10:28

Tiodorović: Od 1. oktobra vakcinacija protiv gripa, da se izbegne "sudar" sa koronom

Epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je danas da bi vakcinacija protiv gripa trebalo da počne 1. oktobra kako bi se izbegao sudar sa virusom korona, što se, kako je ukazao, desilo u Italiji u martu ove godine.

On je za TV Palma plus rekao da se priprema vakcinacija protiv gripa najosetjivijeg dela stanovništva, kao što su hronični bolesnici, stariji, osobe kod kojih je pao imunitet, trudnice, porodilje, deca sa oboljenjima koja mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da izazovu pad imuniteta.

''To je veliki posao koji treba odraditi i ja sam za to da ta vakcinacija počne već 1. oktobra. Tu vakcinaciju treba da uradimo da ne bi došlo do 'miksanja' ta dva virusa, običnog gripa i korone, i da istovremeno imamo i grip i koronu. To bi bilo strašno'', rekao je Tiodorović.

Dodao je da se upravo to desilo Italiji u martu ove godine kada se pod epidemiju gripa ''podvukla'' epidemija korone što je za posledicu imalo veliki broj smrtnih ishoda.

Tiodorović naglašava da takva situacija moramo na sve načine da se predupredi, odnosno da se preventivnim merama onemogući da dođe do takve pojave.

"Da se razumemo, ne postoji vakcina koja sto posto štiti, ali kod ljudi koji imaju narušen imuni sistem, s hroničnim oboljenjima, ta vakcina će mnogo značiti za blažu kliničku sliku. A kod starih i bolesnih, ta vakcina može značiti prevenciju od smrti'', kazao je Tiodorović.

Imamo dva "Vatrena oka", brzo do rezultata testova

Član Kriznog štaba i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović rekao je za RTS da se pi-si-ar i serološki "eliza" testovi mogu obaviti u svim referentnim laboratorijama, a da odluka o obavljanju testova u privatnim laboratorijama tek treba da se donese.

Profesor Branislav Tiodorović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, izjavio da su sve informacije o pi-si-ar i serološkim testovima bile objavljene na vreme.

Naveo je da su detalji pi-si-ar testiranja jasni u celom svetu, dok, kada je reč o pozitivnom "eliza" testu, ne mora da znači da je taj test potpuno siguran.

"Uglavnom se ti testovi mogu dobiti u svim laboratorijama. Što se tiče pi-si-ara, to se zna. Svuda gde su klinički centri, gde su velike laboratorije, zatim veterinarski instituti koji rade širom Srbije. Izuzetno dobro to rade. Može se reći da dobar deo naših bolnica, odnosno odgovarajućih zavoda za javno zdravlje poseduje testove", kazao je profesor Tiodorović.

Dodao je da je doneta odluka da se i u udaljenijim gradovima, poput Zaječara i Vranja, obezbedi obavljanje pi-si-ar testova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"ELIZA TEST BI MOGAO DA SE PRIVATNO" Dr Tiodorović otkriva sve o testiranju: Gde se radi, koliko se čeka rezultat i šta je potrebno za povratak u zemlju?

Izvor: Blic, 16.Avg.2020

Član Kriznog štaba i epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da se pi-si-ar i serološki "eliza" testovi mogu obaviti u svim referentnim laboratorijama, a da odluka o obavljanju testova u privatnim laboratorijama tek treba da se donese.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.