Tilerson: Iran ozbiljna pretnja po SAD

Izvor: Vostok.rs, 28.Apr.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tilerson: Iran ozbiljna pretnja po SAD

Državni sekretar SAD Reks Tilerson nazvao je Iran ozbiljnom pretnjom po SAD i stabilnost regiona.

„Iran je danas ozbiljna pretnja po Sjedinjene Američke Države i stabilnost regiona“, rekao je Tilerson.

Na pitanje da li je Bela kuća zaista naterala Stejt department da formuliše oštriju poziciju o Iranu, Tilerson je naveo da „Bela kuća smatra da o Iranu ne može da se razmišlja samo u kontekstu sveobuhvatnog akcionog plana“, i da je on lično s tim saglasan.

Prema njegovim rečima, treba uzeti u obzir čitav spektar zamerki koje SAD imaju na Irak, a ne samo nuklearni sporazum koji je omogućio da se zaustavi nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija. On je podsetio da SAD smatraju Iran sponzorom terorizma i da su uvele druge sankcije, uključujući i one koje se tiču programa razvijanja balističkih raketa.

Odluku da se ponovo razmotri u kojoj meri Iran zapravo poštuje uslove sporazuma o nuklearnom programu Tilerson je objasnio time što bi pozitivan zaključak poslao pogrešan signal.

„To bi značilo da je između nas i Irana sve u redu, a nije“, naglasio je državni sekretar SAD.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.