Izvor: B92, 12.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tihić odbija povlačenje tužbe za agresiju i genocid

Sarajevo -- Član Predsedništva BiH Sulejman Tihić izjavio je da nema nikakvih razloga da BiH odustane od tužbe protiv SR Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, pogotovo zato što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbio i poslednje prigovore tužene strane, saopšteno je iz Tihićevog kabineta.

Bošnjački član Predsedništva BiH smatra da je istina o karakteru rata koju će utvrditi Međunarodni sud pravde u Hagu preduslov za trajni mir i dobre odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između BiH i Srbije i Crne Gore. "BiH nije počinila zločin na teritoriji SR Jugoslavije, niti nad njenim građanima", rekao je Tihić, reagujući na izjavu ministra pravde Srbije Vladana Batića da će Srbija i Crna Gora, ukoliko BiH ne povuče tužbu za genocid i agresiju, izneti dokaze o zločinima počinjenim nad Srbima.

Tihić u saopštenju za javnost postavlja pitanje Batiću zašto do sada nije prezentovao dokaze o zločinima počinjenim nad građanima i narodima BiH, ne samo nad Srbima, ukoliko raspolaže takvim dokazima. Bošnjački član Predsedništva BiH poziva Batića da dokaze o zločinima na teritoriji BiH prezentuje javnosti i Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ. "Jedno je sigurno - niti Batić, ni bilo ko drugi, nema dokaza da je BiH počinila zločin na području Srbije i Crne Gore, ili nad njenim građanima, što je jedino relevantno u ovom postupku", navodi se u Tihićevoj reakciji.Na kraju saopštenja, Tihić poručuje da Srbija i Crna Gora nije ovlašćena da brine o građanima BiH, niti da zastupa bosanske Srbe, jer je njihova država BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.