Izvor: B92, 22.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Teško do dogovora o Kosovu"

Vašington, Priština -- Danijel Server smatra da će biti teško postići rešenje za Kosovo, jer nema konsenzusa među evropskim zemljama, niti podrške Rusije.

Direktor Balkanske inicijative u vašingtonskom Institutu za mir je za Glas Amerike rekao da će bez podrške Rusije unutar Kontakt grupe i u UN, biti veoma teško doneti odluku o budućem statusu Kosova. "U prošlosti, SAD su uglavnom uspevale da dobiju saglasnost i podršku Moskve što sada nije slučaj, a to će otežati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proces donošenja odluke", kazao je američki analitičar.

On smatra i da se još neke evropske zemlje, poput Španije i Italije, protive nezavisnosti, što pokazuje da Evropa ima stvarne probleme u postizanju konsenzusa u vezi s Kosovom, zbog čega joj je potrebna pomoć Amerike.

Kada je reč o američkoj politici prema kosovskom pitanju, Server smatra da je Vašington u poslednje vreme napravio neke ozbiljne greške, uglavnom kao rezultat stava da Balkan više nije prioritetno pitanje.

"Ne vidim mogućnost mirnog i dogovorenog rešenja, već nastavak odlaganja i neizvesnosti, što bi moglo da dovede do problema na Kosovu", rekao je Server.

On je kazao i da Srbija želi da zadržati suverenitet nad Kosovom, iako, kako ističe, svi u Beogradu shvataju da je Kosovo u stvarnosti nezavisno pošto većinsko albansko stanovništvo želi svoju samoupravu.

"Ne verujem da bi Srbija mogla da istovremeno ostane demokratska zemlja i da zadrži suverenitet nad Kosovom zbog unutrašnjih političkih pritisaka i ekstremnih elemenata", rekao je Server.

"Brzo rešiti status"

Šefica kancelarije SAD na Kosovu Tina Kaidanou izjavila je da veruje da će specijalni izaslanik UN za status Marti Ahtisari odmah posle izbora u Srbiji predstaviti svoj predlog o statusu Kosova.

"Ahtisari će odlučiti da li će biti još pregovora između Prištine i Beograda ali da budemo jasni: bilo je mnogo pregovora", rekla je Kaidanou, kao i da SAD podržavaju brzo rešavanje statusa Kosova i da će učiniti sve da se to uspešno postigne.

U intervju za današnji broj prištinskog lista "Zeri" ona je rekla da se status Kosova mora brzo rešiti jer narod Kosova posle sedam godina UN administacije ima pravo da zna kakva će biti njihova buducnost.

Kaidanou je dodala da postoje i praktični razlozi za brzo rešavanje statusa. "Investitori moraju da znaju koji će biti status Kosova da bi imali uspešne investicije ovde", rekla je ona.

Čendler: Veštačka nezavisnost za Kosovo

Profesor Međunarodnih odnosa na Vestminsterskom univerzitetu u Londonu Dejvid Čendler je izjavio da će Kosovo dobiti uslovnu nezavisnost, ali da će međunarodni odnosi sprečiti potpuno osamostaljenje pokrajine.

Čendler, autor knjige "Od Kosova do Avganistana - ljudska prava i humanitarne intervencije", rekao je da će se uslovna nezavisnost za Kosovo pre svega odnositi na ekonomski progres i socijalni napredak.

Prema njegovim rečima, vlasti u Beogradu nemaju naročit uticaj na određivanje budućnosti Kosova.

Čendler je rekao da će Kosovo imati sličnu sudbinu kao Bosna i Hercegovina: "Bosna je proteklih godina bila pod internacionalnim protektoratom i gotovo je nemoguće utvrditi gde se bosanska država završava, a gde međunarodne institucije počinju. Mislim da će Kosovo proći kroz sličnu priču".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.