Terorom hoće da oteraju Srbe

Izvor: Politika, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terorom hoće da oteraju Srbe

Vlada Srbije i Koordinacioni centar su uz vas, poručio Vuko Antonijević

BABIN MOST – Povodom brutalnog premlaćivanja Srećka Simića i "terora" koji se od 3. januara sprovodi nad članovima familije Simić, a nakon ubistva policajca Kosovske službe, koje se dogodilo na magistralnom putu koji prolazi uz samo selo, meštani Babinog Mosta održali su protestni skup sa koga je poručeno da i pored terora i pretnji Srbi ostaju u ovom selu.

Kako je sa platoa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Osnovne škole "Milan Rakić" kazao Vuko Antonijević, potpredsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, "mi nemamo drugo parče zemlje već ovo koje ste vi stegli zubima i rešeni ste da i pored sedmogodišnjeg zuluma ostanete na njemu".

– Pravda je na našoj strani. Molim vas da izdržite, a imajte na umu da su uz vas Vlada Republike Srbije i Koordinacioni centar. Mi možemo da vam nadoknadimo materijalnu štetu, ali ne i pretrpljeni bol. Hoće da vas zaplaše, ali ako to nisu uspeli svih ovih sedam godina neće uspeti ni sada. Ovo je vaše i mora da ostane vaše – kazao je potpredsednik Koordinacionog centra, dodavši "mi razumemo da istraga treba da se sprovodi, ali nejasno je posle toliko kontradiktornih informacija zašto su represiju sprovodili u srpskim kućama, a uviđaje nisu obavljali u albanskim koje se nalaze uz sami put".

Na protestu su govorili i Miloš Lazić, predsednik Inicijativnog odbora za organizovanje protesta, koji je rekao da se u poslednjih sedam godina u Babinom Mostu konstantno sprovodi teror. Za to vreme ubijena su dvojica Srba iz sela, Milorad Mitrović i Neško Trajković, troje Srba je ranjeno, a svakodnevne pljačke su "rezultat onih koji Srbe ne žele ovde".

Koordinator Opštine Obilić Mirče Jakovljević podsetio je da je do rata u ovoj opštini živelo osam hiljada Srba, sada "jedva stotinak", a "zlotvori su rešili da ih unište". I on je pozvao međunarodnu zajednicu da to ne dozvoli već da "konačno shvati da mi samo hoćemo da budemo na svome".

– Porodica Simić se i pored terora junački ponela, rešena da ostane – kazao je Jakovljević.
B. Radomirović

-------------------------------------------------------------------------

Koštunica: Pokušaj etničkog čišćenja Srba

Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je juče da napadi na tridesetočlanu porodicu Simić iz Babinog Mosta kod Obilića predstavljaju "najgrublju bestijalnu provokaciju i pokušaj etničkog čišćenja i iseljavanja Srba sa Kosova". Nakon razgovora sa članovima porodice Simić u Vladi Srbije, Koštunica je u izjavi novinarima ocenio da ti napadi podsećaju na sukobe na Kosovu 17. marta 2004. godine "Mi smo videli kako je to izgledalo na jednom širem planu 17. marta. To je zaista bio jedan veliki projekat i niko ne može da me uveri da se tom prilikom nije radilo o jednom zaista dobro organizovanom pokušaju isterivanja Srba sa Kosova", rekao je Koštunica.

On je rekao da "sada kada se približava trenutak kada bi specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari trebalo da predstavi svoj predlog o budućem statusu Kosova neko opet nastoji da Srbi sa Kosova počnu da se iseljavaju". "Mi ćemo preduzeti sve da se obezbedi valjano obezbeđenje porodice Simić i svih porodica koje žive u Babinom Mostu. I to činimo od ovoga časa", najavio je Koštunica.

Koštunica je istakao da je najvažniji podatak da je reč o nevinim ljudima, što su potvrdili i oni koji su učestvovali u maltretiranju porodice Simić.

Koštunica je naveo da svi oni koji su učestvovali u pretresanju kuće porodice Simić i fizičkom napadu na Srećka Simića, kao i oni koji su dali nalog, za to snose odgovornost. Prema njegovim rečima, to će biti veoma opipljiv dokaz koliko makar i prividno međunarodna zajednica oličena u Unmiku i Kforu vodi računa o Srbima na Kosovu i Metohiji. "Tih pedeset ljudi pripadnika KPS-a koji su u uniformama tukli vezanog Srećka Simića moraju odgovarati, kao i oni koji su dali nalog za to", rekao je Koštunica.

Razgovorima sa porodicom Simić prisustvovala je i predsednica Koordinacionog centra Sanda Rašković-Ivić. Simići se nisu obraćali novinarima posle susreta sa premijerom.
(Beta)

[objavljeno: 09.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.