Terorizam

Izvor: Kurir, 21.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terorizam

BEOGRAD - Krajem 2002. godine albanska mafija planirala je likvidaciju srpskog premijera Zorana Đinđića, kaže za Kurir izvor blizak obaveštajnim krugovima.

O ovim planovima pojedine strane službe upozorile su kolege u Srbiji, ali i ljude iz Đinđićevog bliskog okruženja.

Uprkos pomenutom upozorenju, nije bilo ozbiljnijih pomaka u organizaciji obezbeđenja srpskog premijera, što je predstavnike obaveštajnih službi koji su ukazali na predstojeću opasnost veoma iznenadilo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Naši izvori tvrde da su srpske službe raspolagale ozbiljnim podacima da je ugrožena bezbednost nekolicine državnih funkcionera, a pre svih Zorana Đinđića.

Prema rečima naših sagovornika, nekoliko meseci pre nego što je ubijen Đinđić je napravio jasan zaokret u svojoj politici prema Zapadu. Jedna od prelomnih tačaka bilo je pitanje Kosova.

- Srpski premijer je insistirao da se pitanje Kosova razreši, ali nikako na štetu Srbije, odnosno zahtevao je da se poštuje princip nepromenljivosti granica. Za ovaj svoj predlog tražio je podršku svuda po svetu, zakucao je na mnoga vrata, ali nažalost, nije naišao na razumevanje za svoje stavove - kaže naš sagovornik.

Međutim, kako tvrde naši izvori, srpski premijer je bio uporan, pa je pred kraj 2002. godine uspeo da napravi prodor po ovom pitanju u određenim političkim krugovima u Briselu i Bonu.

- U tom trenutku postalo je jasno da projekat otcepljenja Kosova neće više ići tako lako. Prištinski političari su bili u panici, pa su razmišljali o radikalnom scenariju, odnosno o likvidaciji Zorana Đinđića. Novac i svu potrebnu logistiku za ovu operaciju trebalo je da pruži njihova dijaspora, odnosno kriminalni krugovi koji operišu na zapadu Evrope i koji se uglavnom bave trgovinom narkoticima - kaže naš sagovornik.

(NASTAVIĆE SE)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.