Izvor: Politika, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenkovi Kfora u dvorištu Jovanovića

Kosovska Mitrovica – Pripadnici Kfora, potpomognuti Kosovskom policijskom službom, uhapsili su u subotu, jedan sat iza ponoći, Nebojšu Jovanović (63), iz sela Bresje, u opštini Kosovo Polje, koji se zbog pretrpljenog straha i šoka nalazi u bolnici u Lapljem Selu, pod prismotrom bezbednosnih snaga.

Akcija pretresa tri porodične kuće Jovanovića u ovom selu, koje je oličenje ostanka i opstanka Srba, ne samo na centralnom Kosovu, već i u celoj pokrajini, započela je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << petak u potrazi "za ilegalnim oružjem", a trajala je, po rečima Aleksandra Jovanovića, brata uhapšenog Nebojše, skoro 12 sati.

– Oko dvadesetak tenkova upalo je u naše porodično dvorište, u kojem su tri kuće nas Jovanovića. Nismo znali zašto su došli, niti šta traže. Nikakvo obaveštenje pre toga nismo dobili, a cela akcija je ličila na kriminalističke filmove, jer tokom dana Kforu je stizalo pojačanje, a čak su došli i s psima tragačima – kaže za naš list vidno potresen Aleksandar Jovanović i naglašava da su njegova majka i sestra, s kojima Nebojša živi u odvojenoj kući, zbog pretrpljenog šoka odmah prebačene u bolnicu.

Aleksandar Jovanović priča da su s prvim mrakom vojnici Kfora instalirali agregat i postavili reflektor, pa je sve izgledalo strašno i jezivo, a za sve vreme preplašeni Jovanovići nisu smeli nikom od predstavnika Kfora da se obrate, niti da pitaju zašto su tu.

– Ne znam zašto su dolazili i ne znam da li su išta našli – kaže Aleksandar i naglašava da takve scene ne bi poželeo ni najgorem neprijatelju.

Aleksandar takođe kaže da je i on bolestan i da se vratio s lečenja, a da i pored svih neprijatnosti koje su Srbi doživeli u Bresju i Kosovu Polju, posebno 17. marta 2004. godine, kada je 19 srpskih kuća zapaljeno, ipak je moglo da se živi sa Albancima, ali posle prekjučerašnjeg "kriminalnog upada snaga koje bi trebalo da štite Srbe, život u Bresju i na Kosmetu postaje nemoguć".

Inače, porodica Jovanović, koja je starosedelac u ovom selu, važi za jednu od imućnijih porodica, a po rečima Petra Savića, koordinatora Opštine Kosovo Polje, niko iz ove familije nije prodao ni pedalj zemlje koja se nalazi uz sami magistralni put Priština – Peć. Savić kaže da je verovatno ovo i jedan od pritisaka kako bi se Jovanovići iselili i prodali imanja koja inače kupuju Albanci za basnoslovni novac.

U selu Bresju od 1999. godine, kada se iselilo oko stotinak porodica živi oko 500 Srba koji posle ovakvog događaja, kako navodi koordinator za Kosovo Polje, sigurno će razmišljati o odlasku, kao što su to i svojevremeno planirali 1999. posle 17. marta, ali i kada su još osamdesetih godina prošlog veka i s početka devedesetih bili konstantna meta albanskih ekstremista.

Najnoviji događaj oštro osuđuje i dobar poznavalac kosmetskih prilika Mikan Velinović, lider Srpskog oslobodilačkog antiterorističkog pokreta, koji ističe da "radi preusmeravanja pune istine Kfor pretresa nedužan srpski narod i nije slučajno što tenkovima upada u srpska imanja".

– Mnogo toga na Kosmetu se radi u cilju dezinformisanja svetske javnosti a radi očuvanja kredibiliteta privremenih kosmetskih institucija i prikrivanja očigledne nemoći međunarodnih snaga. Kfor bi trebalo da brani Srbe ali i da hapsi teroriste iz redova ANA koji, preteći, najavljuju napad ne samo na severni deo Kosova, kako bi odvukli pažnju Kfora u suprotnom pravcu, a napali prvo nezaštićeni srpski narod južno od Ibra – kaže za "Politiku" Mikan Velinović, naglašavajući da poslednje informacije govore o ubacivanju oružja i municije, preko Kačanika, što će Albancima poslužiti da napadnu nedužan i nemoćan srpski narod. Ovaj poznavalac kosmetskih prilika naglašava da očekuje da snage Kfora "presreću terorističke grupe koje zveckaju oružjem, a ne da blokiraju srpska sela i time stvaraju sliku kako su Srbi uzrok destabilizacije regiona.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.