Izvor: B92, 05.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tender za "Miticevu rupu"

Beograd -- Gradska direkcija za gradjevinsko zemljiste raspisala je tender za prodaju cuvene MIticeve rupe na Slaviji, a Liga za zastitu privatne svojine tim povodom je odrzala protest ispred Gradske direkcije za gradjevinsko zemljiste. Predsednik Lige Slavenko Grgurevic predvidja da tender nece uspeti jer su se neki strani investitori povukli zbog neresenih vlasnickih prava. On je podsetio da je predsednik Svetske banke izjavio da svaka privatizacija u kojoj se dodiruju prava privatnog vlasnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne moze da se sprovodi bez znanja samog vlasnika. "Mi ovim protestom zelimo da se konacno krene u legalnu privatizaciju", izjavio je Grgurevic. "To sto gospodin Sinisa Nikolic izjavljuje da ce oni obestetiti gospodju Mariju Mitic, gospodu Prijezdu Popovica i Brajkovica koji imaju obodna vlasnistva oko njenog placa, je meni potpuno nerazumljivo, jer oni sa njima o tome nisu razgovarali. Zato bi najbolje bilo da oni sa njima razgovaraju pa onda kad razgovaraju sa njima, da se dogovore sta im valja ciniti. Nas dolazak ovde upravo ima taj cilj, mozda je grubo da kazem da ih dozovemo pameti, tamo ima pametnih ljudi, ali da ih podsetimo prosto na to da treba da pregovaraju sa vlasnicima. Tu je i namera da upozorimo i kupce, vlasnici nisu protiv toga da se proda, ali jedina stvar koja se ne da privatizovati su vlasnicka dokumenta", rekao je Grgurevic.

Govoreci za YUtopiju Radija B92, koja se pre dve nedelje bavila upravo problemom nacionalizovane imovine, predsednik Gradske direkcije za gradjevinsko zemljiste Sinisa Nikolic rekao je da zainteresovani investitori znaju za neresena pitanja vlasnistva, ali da su ipak spremni da ulazu. On je tada najavio da ce na mestu sadasnje Miticeve rupe biti izgradjen hotel i trzno-poslovni centar s parkingom ispod zemlje na tri nivoa, i da ce ukupna povrsina tih objekata biti 50.000 kvadratnih metara. Na pitanje zasto je raspisan tender pre donosenja zakona o povracaju nacionalizovane imovine, Nikolic je odgovorio: "Zato sto je i momentom donosenja zakona u drugim zemljama, recimo istocnoj Nemackoj, trebalo 5 godina da se pronadju i rese imovinsko pravni odnosi. U istocnoj Nemackoj u koju je zapadna Nemacka ulozila 18 milijardi maraka je to trajalo 5 godina, da li vi mislite da Srbija ima vremena da ceka 5 godina da se pojave buduci naslednici, da se dogovore cije je sta? Ovaj plac nije Miticev, Miticev je jedan deo, to je sada gradjevinska parcela koja se sastoji od petnaestak placeva. Naci petnaestak porodica, skupiti ih na jednom mestu, dogovoriti sa njima sta Beograd ima od svojih ulaganja, sta bi oni mogli da dobiju, to je vreme koje nasa deca ne zasluzuju, ako to treba da bude tako onda ce se postupati po zakonu", kaze Nikolic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.