Tema razgovora - poboljšanje života

Izvor: B92, 06.Mar.2011, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tema razgovora - poboljšanje života

Beograd -- Teme razgovora Beograda i Prištine biće pre svega one koje se odnose na poboljšanje života ljudi, kaže za B92 šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović.

Pregovori Beograda i Prištine počinju u utorak u Briselu.

Teme razgovora dve delegacije najverovatnije će biti telekomunikakcije, katastar, aviosaobraćaj, kao i mnogo druga pitanja koja utiču na svakodnevni život ljudi, najavio je za B92 šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

O predstojećem dijalogu Beograda i Prištine, koji u utorak počinje u Briselu Skupština Kosova raspravljaće u ponedeljak.

Vlada Kosova još nije predstavila platformu razgovora sa Beogradom pa će od Skupštine tražiti "dozvolu'' da u utorak započne dijalog bez prethodnog predstavljanja svoje strategije.

Ovakav potez šef pregovaračkog tima Beograda, Borko Stefanović, komenatriše kao politički korak Prištine kojim pokušavaju da dobiju potvrdu pozicije da ne žele da razgovoraju o pogledu na status.

Kako je Stefanović naveo, "mi ne želimo da menjamo na bilo koji način pogled Prištine na pitanje statusa, jer takodje imamo pogled na status - za nas je Kosovo i Metohija deo Srbije, kao što oni misle da je Kosovo nezavisna država".

Stefanović je poručio da je status za Srbiju rešen, jer je status Kosova da je "nesumnjivo deo Srbije".

Srbi na Kosovu podeljeni su povodom učešća u dijalogu Beograda i Prištine. I dok su jedni za učešće u dijalogu preko kosovske delegacije, drugi žele da njihove ineterese zastupa tim Beograda.

"Nerazumevanje vrste ovog dijaloga, ovu su ekspertski razgovori, ako je taj ekspert određene nacionalnosti, to ništa ne menja”, kaže Stefanović.

"U ovoj situaciji nama ne može da smete ako je neko od Srba ko je odlučio da učestvuje u timu Prištine, jer mi na prištinsku stranu gledamo, baš tako kao na stranu Prištine i nije nam bitno ko je koje nacionalnosti. To isto tako ne znači da Srbi u nekoj kasnioj fazi neće biti uključeni u pregovorački tim Beograda”, objašnjava on.

Šef pregovaračkog tima Bepograda najavljuje da će se teme razgovora pre svega odnositi na poboljšanje života srpskog stanovništva.

Stefanović je objasnio da će pregovori trajati onoliko koliko bude bilo potrebno, kao i da je dnevni red podložan promenama, a sastanci će se, kako je rekao, najverovatnije održavati svake dve tri nedelje.

Možete pogledati celo gostovanje Borka Stefanovića u Vestima TV B92:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.