Izvor: B92, 21.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tek posle privatne tužbe

Bela Crkva -- Materijal vezan za pretnje smrću Stefanu Cvetkoviću biće dostavljen sudu tek kada Cvetković bude podneo privatnu krivičnu tužbu.

To je za B92 rekao Drago Đurišić, opštinski tužilac u Pančevu. S druge strane, urednik Nezavisne RTV TNT iz Bele Crkve Stefan Cvetković i NUNS smatraju da nije u pitanju krivično delo ugrožavanja sigurnosti već pokušaj ućutkivanja medija.

Cvetković u izjavi za B92 potvrđuje da je policija u Beloj Crkvi identifikovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osobe koje su mu u više navrata pretile smrću i da je izveštaj sa dokaznim materijalom dostavila Tužilaštvu.

Međutim, krivične prijave nema. Cvetković je siguran da mu je prećeno zbog objavljivanja infomacija o finansijskim malverzacijama u Beloj Crkvi i regionu:

"Prvi telefon sa kojeg su upućene pretnje je telefon u vlasništvu AD Mlina , čiji je direktor gospodin Josa Paunović. Inače, pretnje je učinilo lice čiji su inicijali R. M. i radi se o osobi koja je iz Beograda, locirana je adresa i svi podaci vezani za to lice", kaže Cvetković.

"Motiv je očigledno nezadovoljstvo pomenutog ditrektora objavljivanjem svega onoga što je vezano za neka protivzakonita činjenja u privredi, pre svega ukazivanjem na činjenicu da AD Mlin posle privatizacije, konzorcijum koji ga je privatizovao, više od četiri godine ne namiruje svoje obaveze u iznosu od 29 miliona dinara", dodaje on.

Policija nije podnela krivičnu prijavu, a Opštinsko javno tužilaštvo u Pančevu još nije dostavilo dokazni materijal sudu u Beloj Crkvi. Kako je objašnjeno za B92, razlog jeste to što sud od njih to nije ni tražio.

Naime, potrebno je da Cvetković pokrene privatnu tužbu, jer se krivično delo ,,ugrožavanje sigurnosti" ne goni po službenoj dužnosti.

"Tek po podnošenju privatne krivične tužbe od strane oštećenog lica, aktivira se Opštinski sud u Beloj Crkvi, i on nama po službenoj dužnosti traži dokazni materijal. Dokazni materijal obuhvata prvo listing gde su evidentirani pozivi, tu su evidentirani brojevi telefona i serijski brojevi aparata. Zatim je utvrđen identitet vlasnika aparata, odnosno brojeva telefona. Policija je uzela izjave od lica P. J. i R. M., za koje se sumnja da su zvali sa tih brojeva telefona", kaže Drago Đurišić, opštinski tužilac u Pančevu.

Međutim, u Nezavisnom udruženju novinara Srbije, čiji je Cvetković član, a koje je upoznato sa njegovom situacijom, smatraju da nije reč o ,,ugrožavanju sigurnosti", već da je reč o jednom u nizu pokušaja da se ućutkaju novinari.

"Ovde se ne radi o tome da mu je neko pretio zbog toga što mu je on oteo kola, imovinu, pomerio ogradu oko kuće, pa da to ide po privatnoj tužbi. Ovde je pretnja smrću, ugrožavanjem, prebijanjem. U ovom slučaju ne treba da ide privatna tužba nego mora da ide tužba po službenom predlogu", tvrdi Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a.

Nadežda Gaće ističe da NUNS neće dozvoliti da Cvetkovićev slučaj ostane bez epiloga i da bude jedan u nizu bez odgovora.

Ove godine bilo je više nerasvetljenih napada na novinare, od kojih je najdrastičniji atentat na Dejana Anastasijevića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.