Izvor: B92, 07.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tehnička vlada" i pregovaranje

Beograd -- Vlada Srbije zaključila da je premijer na čelu tehničke vlade i da nema pravo da zastupa i predstavlja vladu u svim pitanjima.

Zaključeno je da premijer Vojislav Koštunica nema pravo da predstavlja Vladu u svim pitanjima kojima se utvrđuje i vodi politika Srbije. U zaključku usvojenom 1. februara, dostavljenom agenciji Beta, navodi se da je od proglašenja konačnih rezultata izbora Vladin pravni položaj takav kao da joj je prestao mandat.

U objašnjenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaključka Vlada navodi da su konačni rezultati izbora utvrđeni 25. januara i da je pravni položaj Vlade i njenih članova, od proglašenja konačnih rezultata izbora, kako se navodi, upodobljen pravnom položaju vlade kojoj je prestao mandat.

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić kaže da se na sastanku kod predsednika Srbije Borisa Tadića većina stranaka saglasila s tim da, ako parlament ne bude konstituisan, Tadić 13. februara ode u Beč i obavesti učesnike da je Srbija spremna za pregovore, ali da iz proceduralnih razloga traži njihovo odlaganje za nedelju dana.

Republička izborna komisija je 1. februara odlučila da 8. februara budu ponovljeni izbori na šest biračkih mesta, što znači da konačni rezultati zvanično još nisu utvrđeni. Kada to bude urađeno, počinju da teku rokovi za formiranje Skupštine i Vlade.

Vučetić: Politička izjava

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić izjavio je da je izjašnjavanje Vlade Srbije o tehničkom mandatu politička izjava, koja pravno nije tačna, ali se ne može ničim sankcionisati.

Vučetić je objasnio da je Ustavom definisano da se čak i raspuštena Skupština sastaje i nastavlja da radi kada se država nađe u nekim teškim, vanrednim okolnostima.

On kaže da će, kada narednih dana bude konstituisan novi parlament, obim mandata vlade zavisiti od toga u kojoj meri će joj nova skupština poveriti određene poslove.

"Po svoj prilici to bi trebalo da znači da do izbora nove, ova vlada obavlja one krupnije poslove na međunarodnom planu, koje joj ova skupština da u zadatak, što uključuje i učešće u pripremi platforme za pregovore u Beču o statusu Kosova", naveo je Vučetić.

Ivošević: Protivustavno

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević kaže da je zaključak Vlade u kom je sama sebe proglasila nenadležnom za utvrđivanje i vođenje politike Srbije protivustavan. On navodi da Vlada do izbora nove može da radi u punom kapacitetu ako to nalažu potrebe države.

"Mislim da su ovo dramatični trenuci za Srbiju i da niko nema pravo da beži od odgovornosti. Vlada vodi politiku zemlje, ta politiku je utvrđena dokumentima, Vlada je donela i odluku i o sastavu pregovaračkog tima. Ovde je reč o izvršavanju tih akata, a to spada u tekuće poslove državnih organa", kaže on.

"Neradnik i kurir"

Presednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da se državni vrh Srbije ponaša neodgovorno. To se odnosi na premijera, koji uz objašnjenje da ima tehnički mandat ne radi ništa za rešenje kosovskog problema, do predsednika koji je pristao da bude kurir parlamentarnih stranaka.

"Oni sebi zadaju tolike autogolove, čime zapravo pokazuju i građanima i međunarodnoj zajednici da nisu kredibilni pregovarači. Bojim se da oni mogu možda izdejstvovati neko odlaganje, ali da takvi kakvi su ne mogu roditi novu strategiju, za to nema šanse, i ne mogu pojačati svoj međunarodni položaj. Mislim da će oni tako izigrati i poverenje Moskve i da će se na kraju stvar završiti jednostranom odlukom međunarodnih tela, odnosno Saveta bezbednosti na predlog Kontakt grupe", kaže Janjić.

Sanda Rašković-Ivić bi i radikale

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić kaže da nova platforma za pregovore o statusu Kosova treba da bude dopunjena odgovorima Beograda na predlog Martija Ahtisarija.

Ona je za RTS rekla da bi novi parlament trebalo da usvoji inoviranu platformu za pregovore o statusu Pokrajine, u kojoj će biti naglašeno da za srpsku stranu nema nezavisnosti Kosova.

Ona je ocenila i da će biti veoma teško do 13. februara konstituisati novi saziv Skupštine zbog ponovljanja izbora na nekim biračkim mestima. Ona bi u pregovarački tim pozvala i Srpsku radikalnu stranku jer je ona osvojila najviše glasova na izborima i mora da se bavi državnim pitanjima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.