Tajvan upozorava na „abnormalne“ kineske vojne aktivnosti

Izvor: Vostok.rs, 23.Sep.2023, 13:29

Tajvan upozorava na „abnormalne“ kineske vojne aktivnosti

Tajvanski ministar odbrane ukazao je na porast kineske vojne aktivnosti u vazdušnom prostoru i vodama oko ostrva, nakon što su lokalni zvaničnici izvestili o desetinama borbenih aviona i bombardera poslednjih nedelja.
Obraćajući se novinarima na brifingu u četvrtak u Tajpeju, Čio Kuo-Čeng je opisao porast vojnih operacija Narodne oslobodilačke armije (NOA), rekavši da su tokom septembra učestvovali u vežbama „kopnene, morske, vazdušne i amfibijske”. „Nedavna neprijateljska situacija je prilično abnormalna“, izjavioje on. Manje od 24 sata nakon Čiuovih primedbi, ministarstvo odbrane Tajvana je izvestilo da je 10 kineskih vojnih aviona i pet mornaričkih brodova otkriveno „oko Tajvana“, tvrdeći da su dva aviona ušla u zonu za identifikaciju protivvazdušne odbrane ostrva. „Oružane snage [Tajvana] su pratile situaciju i dale zadatak... avionima, mornaričkim brodovima i kopnenim raketnim sistemima da odgovore na ove aktivnosti“, dodalo je ministarstvo. Čiu je kasnije odgovorio upozorenjem da akcije Pekinga „izmiču kontroli“ i izjavio da povećavaju šanse za slučajni sukob. „Rizici aktivnosti koje uključuju avione, brodove i oružje će se povećati i obe strane moraju da obrate pažnju“, izjavio je on, dodajući „ovo je nešto zbog čega smo veoma zabrinuti“. Peking gleda na Tajvan kao na deo svoje suverene teritorije, insistirajući da zadržava pravo da se ponovo ujedini silom ukoliko zvanično proglasi nezavisnost od kopna. Iako malo nacija formalno priznaje ostrvo kao suverenu državu, SAD i nekoliko saveznika održavaju neformalne odnose sa tajvanskim zvaničnicima, što često izaziva gnev Kine. Kineska vojska je pokrenula više rundi ratnih igara nakon sastanaka na visokom nivou između američkih i tajvanskih zvaničnika tokom prošle godine, uključujući masivnu simuliranu blokadu nakon što je tadašnja predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajpej 2022. Slične demonstracije održane su prošlog aprila nakon sednica između Pelosijevog naslednika, predstavnika Kevina Makartija, i tajvanskog predsednika Čai Ing-vena.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Tajvan uznemiren zbog pojačane vojne aktivnosti Kine: Situacija je „abnormalna"!

Izvor: 24sedam.rs, 23.Sep.2023

Ministar odbrane pričao je o najnovijem razvoju situacije

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.