Izvor: B92, 21.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajni dosijei: SPO protiv BIA-e

Beograd -- Srpski pokret obnove je protiv zakona o otvaranju tajnih dosijea koji priprema Bezbednosno informativna agencija.

SPO je zatražio da se Skupština Srbije izjasni o tekstu zakona o dosijeima koji su pre skoro godinu dana predložili poslanici te stranke. Po tom predlogu treba otvoriti sve dosijee svih tajnih službi od 1945. godine do danas, svaki građanin bi mogao da uzme svoj dosije, i bila bi objavljena imena "doušnika".

Prema predlogu koji priprema BIA, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imena "doušnika" ostaće zaštićena i nedstupna javnosti, navodi se u saopštenju SPO uz ocenu da je reč o zakonu o zatvaranju, a ne otvaranju dosijea.

Poslanik Srpska radikalne stranke i predsednik Odbora Skupštine Srbije za bezbednost Milorad Mirčić izjavio je danas da se ne sme dozvoliti otkrivanje imena saradnika bezbednosnih službi. Sve ovo što pojedine stranke sada traže nije u cilju otvaranja dosijea, već da se objavljvianjem imena saradnika rasturi jedna služba koja je veoma značajna sada, posebno kada počinju pregovori o Kosovu i Metohiji, rekao je Mirčić Beti. Srpski pokret obnove danas je saopštio da neće podržati zakon o otvaranjuu koji priprema BIA jer se njime, za razliku od predloga koji su podneli poslanici SPO-a, nije predviđeno objavljivanje imena "doušnika".

Prema Mirčićevim rečima, pojedine stranke ne traže samo otkrivanje imena saradnika, već i objavljivanje imena svih zaposlenih u Bezbednosno informativnoj agenciji, što je nemoguće.

Mirčić je rekao da to nigde u svetu nije zabeleženo osim u Češkoj i Istočnoj Nemačkoj, sa lošim posledicama. Zakon o otvaranju dosijea treba jasno da precizira pod kakvim uslovima se otvaraju dosijei, ko može da izvrši uvid i u kakve svrhe se koriste, kazao je. Mirčić je rekao da su najveći broj zaposlenih u BIA profesionalci i to smeta pojedinim političarima koji su imali prilike da vide svoje dosijee, ali o tome nisu obavestili javnost.

Mamula: Potrebna zaštita saradnika službi od osvete

Poslanik Demokratske stranke Srbije Đorđe Mamula je rekao da se zalaže za zaštitu saradnika bezbednosnih službi od moguće osvete nakon zakonskog otvaranja dosijea.

Svi koji predlažu da se pri otvaranju dosijea bezbednosnih službi otkriju i imena saradnika tih institucija trebalo bi da predlože i konkretne mere zaštite ljudi od moguće osvete, rekao je Mamula: "Zakonska rešenja koja predlaže Bezbednosno-informativna agencija su dobar predlog koji je pronašao pravu meru, jer se u slučaju otkrivanja imena doušnika postavlja pitanje njihove zaštite, odnosno koliko bi policajaca bilo potrebno za njihovu i zaštitu njihovih porodica."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.