Izvor: S media, 12.Avg.2012, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tahiri: Srbija odgovorna za dijalog

Šefica kosovske delegacije u dijalogu Beograda i Prištine Edita Tahiri je rekla da pre svih misli na sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju granicom.

Ona je na konferenciji za novinare u Prištini odgovornost za nesprovođenje dogovora prebacila na Srbiju i EU, za koju je navela da ne vrši pritisak da se potpisani dogovori sprovode.

Tahiri, koja je i zamenica kosovskog premijera, navela je da je od sedam samo jedan sporazum u celosti ostvaren - onaj o reciprocitetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i ocenila da Srbiji za sprovođenje sporazuma nedostaje politička volja.

"Glavna odgovornost za neostvarivanje sporazuma je na Srbiji, koja je i ovog puta u dijalogu upotrebila logiku dvostrukih standarda, o navodnoj verbalnoj spremnosti za tehničke sporazuma, ali je s druge strane iskazana njena politička nespremnost da ispuni obaveze koje je preuzela", kazala je Tahiri.

Prema njenim rečima, odgovornost za nesprovođenje sporazuma je i na EU jer je garant njihovog ostvarivanja.

"Zato mislim da posrednik treba da vrši svoj uticaj i EU ima izraziti uticaj, zato što su evropske integracije cilj obeju država, kako Kosova tako i Srbije", rekla je Tahiri.

Ona nije jasno kazala da li će sever Kosova biti tema razgovora u dijalogu Beograda i Prištine, kao što nije bila dovoljno jasna da li će voditi pregovarački tim Kosova.

Ona je zatražila i da EU ispuni obećanja, kao što je uspostavljanje ugovornih odnosa i učlanjenje Kosova u Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Tahiri je rekla da ne oseća ličnu odgovornost za neostvarivanje sporazuma i da nema nameru da podnese ostavku ne mesto zamenice premijera i šefice delegacije.

(Agencije)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.