Tadić zatražio od SB UN da poništi odluku o nezavisnosti

Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić zatražio od SB UN da poništi odluku o nezavisnosti

Srpski predsednik Boris Tadić zatražio je sinoć u Njujorku od Saveta bezbednosti UN da hitno reaguje i da poništi jednostrani i protivpravan akt otcepljenja Kosova od Srbije i poručio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, kao i da nikada neće odustati od borbe za svoje legitimne interese.

"Tražimo od vas, Saveta bezbednosti, da potvrdite suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, koji uključuje i Kosovo", rekao je on u obraćanju u sedištu UN >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << članicama SB na vanrednoj sednici sazvanoj na zahtev Rusije.

"Tražimo od generalnog sekretara Ban Ki Muna i njegovog specijalnog predstavnika na Kosovu da iskoriste svoja ovlašćenja. Specijalni predstavnik Joakim Riker mora dobiti jasne i nedvosmislene instrukcije da u najkraćem roku iskoristi svoja ovlašćenja prema Ustavnom okviru za privremenu samoupravu na Kosovu i da proglasi taj akt nevažećim", rekao je Tadić.

Srpski predsednik je zatražio i da Skupština Kosova bude raspuštena zato što je proglašenje nezavisnosti protivno Rezoluciji 1244.

"Ako se jednoj maloj, miroljubivoj i demokratskoj zemlji u Evropi, članici Ujedinjenih nacija, nelegalno i protiv njene volje oduzima deo teritorije, to predstavlja istorijsku nepravdu, jer se još nije desilo da se jedna legitimna demokratija na taj način kažnjava", konstatovao je Tadić.

On je od Saveta bezbednosti zatražio da preduzme delotvorne mere, kako bi se obezbedilo puno poštovanje svih odredbi Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244. Kfor mora, kako je naglasio Tadić, da "pokaže posebnu brigu za najugroženije, za kosovske Srbe, kao i za sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve i naše crkve i manastire, od kojih se neki nalaze na listi ugroženih objekata svetske kulturne baštine. Te svetinje temelji su srpskog identiteta , tradicije i srpske istorije".

Postoje desetine raznih Kosova

Tadić je, uz konstataciju da u ovom domu svetske organizacije sede predstavnici svih zemalja članica UN, a da veliki broj zemalja u svetu ima sličan problem kao Srbija, poručio: Zamislite da ste na mom mestu. Da ste predsednik zemlje kojoj se oduzima deo teritorije, protiv njene volje. Kako biste se vi osećali, i kako biste se vi ponašali?

Tadić je upozorio da "postoje desetine raznih Kosova u svetu i sva ona samo čekaju da kosovska secesija postane stvarnost i da se ustanovi kao takozvana prihvatljiva norma. Upozoravam, sa punom odgovornošću, najodgovornije na opasnost da mnogi postojeći konflikti mogu da eskaliraju, da se zamrznuti konflikti rasplamsaju, a novi buknu".

On je ukazao da protivpravno proglašenje nezavisnosti predstavlja flagrantno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, koja potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije nad Kosovom i Metohijom.

"Na Kosovu je nastala srpska država i ono predstavlja centralni deo našeg identiteta. Ovde dakle imamo, otvoreno ću reći, situaciju u kojoj se silom, jednoj miroljubivoj zemlji, u kojoj živi ponosit i evropski narod, oduzima deo identiteta, tradicije i istorije. Ovim činom se poništava pravo i u međunarodni poredak, uvodi nepravo, gazi pravda i ustoličava nepravda", podsetio je srpski predsednik.

On je napomenuo da predstavnici nekih zemalja, koje su prisutne za ovim stolom, otvoreno govore da je Slobodan Milošević krivac za situaciju na Kosovu i da zbog njehovih grešaka ono dobija nezavisnost.

"Želim da ukažem da je danas 2008. godina, februar mesec, da Slobodana Miloševića više nema, a da 1999. godine, kada je on bio vlast u Srbiji, Kosovo nije dobilo nezavisnost".

Tadić je konstatovao da se poklanja nezavisnost jednoj etničkoj zajednici u srpskoj pokrajini, koja je već osam godina pod upravom UN i privremenih kosovskih institucija, i koja za to vreme nije učinila ništa da preostali Srbi i drugi nealbanci na Kosovu ostvare život dostojan čoveka.

"Nezavisnošću se nagrađuju oni koji su, na početku 21. veka, u Evropi, stvorili srpske getoe opasane bodljikavom žicom, okružene topovskim cevima i do zuba naoružanim vojnicima. Nagrada stiže onima koji su učestovali u segregaciji Srba i onima koji im onemogućavaju prava na slobodu kretanja, koji ih teraju da žive u mraku i stalnom strahu za svoje živote", ukazao je Tadić.

"Posle 1999. godine 250.000 Srba i drugih nealbanaca proterano je sa Kosova, a 17. marta 2004. godine militantni i ekstremni pripadnici albanske zajednice na Kosovu za samo tri dana spalili su 35 crkava i manastira, 800 kuća i još 5.000 Srba i drugih nealabanaca napustilo je svoje domove. Da li je nezavisnost Kosova pravedna nagrada za sve ovo što sam nabrojao?", upitao je Tadić.

"Još jedan od argumenata da kosovski Albanci treba da dobiju nezavisnost bio je onaj koji kaže da bi u suprotnom oni pribegli nasilju. Svako ko podržava nezavisnost Kosova mora biti svestan da se ovim činom legalizuje pretnja nasiljem kao sredstvo za stvaranje novih država i ostvarivanje vlastitih političkih interesa", naveo je on.

"Ako dozvolite da ovaj nelegalni čin postane realnost, pokazaćete da se u svetu ne moraju poštovati pravo i pravda. Pokazaćete da ovo telo svetske organizacije, nažalost, gubi autoritet. Posle ovog čina svet više neće biti isti", upozorio je predsednik Srbije.

"Želim još jednom da naglasim da Srbija nasiljem nikome ne preti. Naprotiv, naša snaga je u vođenju politike mira. Naša snaga je u snažnim argumentima kojima branimo pravo i pravdu. U ovom, istorijski važnom trenutku za Srbiju, naša snaga je u htenju da zaštitimo svaki ljudski život, u želji da zaštitimo svoj integritet ali i integritet svih drugih zemalja", rekao je Tadić.

"Ovde u Savetu bezbednosti UN nacija hoću jasno i otvoreno da kažem: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Mi se Kosova nikada nećemo odreći i nećemo odustati od borbe za svoje legitimne interese. Za građane Srbije i njene institucije Kosovo će uvek ostati Srbija", zaključio je predsednik Tadić.

Rusija priznaje Srbiju u međunarodno priznatim granicama

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin ponovio je večeras u Savetu bezbednosti zahtev za poništenje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i ocenio da to predstavlja "opasan presedan".

"Nelegalni čin rukovodstva kosovskih Albanaca i onih koji ih podržavaju postavili su opasan presedan koji preti eskalacijom napetosti i nasilja u pokrajini i ugrožava osnovu međunarodnih odnosa", rekao je Čurkin na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu.

Čurkin je izjavio večeras da Rusija priznaje Srbiju u njenim međunarodno priznatim granicama.

"Ruska Federacija nastavlja da priznaje Republiku Srbiju u međunarodno priznatim granicama", rekao je Čurkin na otvorenoj, vanrednoj sednici SB UN posvećenoj Kosovu.

Ruski diplomata je, takođe, ponovio da Rusija podržava pravedne zahteve Srbije za uspostavljanje teritorijalne celovitosti zemlje.

Kina izrazila zabrinutost i pozvala na nastavak pregovora

Ambasador Kine pri UN Li Vang Gvangja obavestio je večeras Savet bezbednosti, na vanrednoj sednici o Kosovu i Metohiji, o zabrintutosti Pekinga zbog protivpravne odluke o proglašenju nezavisnosti Kosova i pozvao na nastavak pregovora u okvirima Rezolucije 1244 kako bi se našlo obostrano prihvatljivo rešenje. "Kina se zalaže za mirno rešenje putem pregovora i protivi se unilaterlanim akcijama i rešenjima donetim pod pritiskom", rekao je kineski ambasador.

"Čuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta je jedno od najvažnijih pitanja međunarodnog prava", ukazao je ambasador Kine.

On se složio da Kosovo ima svoje specifičnosti, ali je ocenio da zamena dogovornog rešenja jednostranim predstavlja izazov za principe međunarodnog prava.

Španija protiv

Sedam članica UN - Španija, Vijetnam, Kazahstan, Šri Lanka, Novi Zeland, Gruzija i Azerbejdžan juče su predočile da neće priznati nezavisnost Kosova. Kina je juče izrazila „duboku zabrinutost zbog proglašenja nezavisnosti Kosova od Srbije" i pozvala obe strane da nastave pregovore. Među zemljama koje se još dvoume jesu Uganda, Bangladeš, Južna Afrika, Norveška i Singapur. Izrael i Japan su u principu za to da se prizna nezavisnost, ali će „pratiti razvoj situacije", kao i Indonezija. Iako do sinoć nisu zvanično to učinili, Tajvan i Australija su pozdravili odluku kosovskih vlasti. Ukrajina se nije otvoreno izjasnila. U Zagrebu je saopšteno da će Hrvatska povodom pitanja Kosova „slediti politiku EU", dok je zvanično Skoplje najavilo da će „pomno pratiti razvoj situacije". U Crnoj Gori, u kojoj se iščekuje formiranje nove vlade, prosrpske opozicione partije dale su punu podršku Srbiji u borbi za očuvanje teritorijalnog integriteta. Šef diplomatije Milan Roćen izjavio je sinoć u Briselu da Crna Gora „neće ni žuriti, ali ni zakasniti" sa priznavanjem.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.