Tadić za vansudsko rešenje spora sa Hrvatskom

Izvor: Blic, 11.Jan.2010, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić za vansudsko rešenje spora sa Hrvatskom

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas Ivi Josipoviću pobedu na izborima za novog predsednika Hrvatske i pozvao ga da zajedno rade na uspostavljanju evropskih civilizacijskih normi na prostoru Zapadnog Balkana i očuvanju mira i stabilnosti uregionu.

"Budućnost svih naroda i država u regionu je u Evropskoj uniji (EU), gde treba da budemo dobri susedi i prijatelji", ističe Tadić u čestitki.

Kako je saopštila Pres služba predsednika Srbije, Tadić je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << naglasio da Srbija i Hrvatska imaju odlučujuću ulogu u procesu transformacije Zapadnog Balkana u zonu dugotrajne stabilnosti i održivog razvoja.

Pretpostavke takve politike su, kako je istakao Tadić, izgradnja pravne države, uvažavanje razlika i sagledavanje zajedničkih ekonomskih i vrednosnih ciljeva.

Tadić je, povodom tužbe i kontratužbe pred Međunarodnim sudom pravde, ponovio stav Srbije da je nekorisna svaka konfrontacija država i naroda.

On smatra da je uputnije da se svi takvi sporovi rešavaju vansudskim postupcima, a u redovnim sudovima zaštite prava žrtava, koje ne smeju ostati zaboravljene.

"Ne postoji kolektivna krivica i svaki zločinac ima svoje ime i prezime. Zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedela, zbog žrtava i njihovih porodica i zbog pomirenja naroda na Balkanu", poručio je Tadić.

Prema rečima Tadića, Srbija očekuje od novog hrvatskog predsednika poštovanje njenog integriteta, povratak izbeglih Srba, povraćaj njihove imovine, poštovanje

ljudskih i manjinskih prava, pravo na rad i zapošljavanje, kao i pravo na očuvanje identiteta i kulture, što podrazumeva pravo na upotrebu pisma i jezika.

"Istovetna je i obaveza Srbije prema svojoj hrvatskoj nacionalnoj zajednici", zaključio je Tadić.

Josipović: Hrvatska bi mogla da odustane od tužbe

Novoizabrani hrvatski predsednik Ivo Josipović ponovio je danas da bi Zagreb mogao odustati od optužbe za genocid protiv Srbije ukoliko Beograd bude spreman da pregovara oko spornih pitanja kakva su nestale osobe, ratni zločini i restitucija opljačkanog kulturnog dobra. Više o tome možete pročitati u posebnoj vesti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.