Tadić vodi kampanju za evropsku Vojvodinu

Izvor: Politika, 19.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić vodi kampanju za evropsku Vojvodinu

Odluku o tome ko će sedeti u pokrajinskoj vladi mogli bi doneti birači Mađarske koalicije, koja zvanično još nije zauzela stav o tome čije će kandidate podržati u drugom krugu

Ko će posle drugog kruga izbora za Skupštinu Vojvodine formirati pokrajinsku vladu zavisi od kvaliteta kandidata koji su prošli u drugi krug, ali, po svemu sudeći, i od toga da li će ovih dana biti konkretnijih rezultata pregovora o republičkoj vladi.Kao i od toga da li će se uoči drugog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kruga praviti neki novi savez poput onogjuče obelodanjenog između Srpske radikalne stranke i koalicije Demokratska stranka Srbije – Nova Srbija. Podela „karata” posle prvog vojvođanskog kruga, u kojem je 60 mandata raspoređeno po proporcionalnom sistemu, naime, još ostavlja svim izbornim učesnicima nadu da mogu da se nađu u pokrajinskoj vlasti posle 25. maja.

Startne pozicije pred drugi krug su sledeće: 23 mandata ima lista Za evropsku Vojvodinu, 20 mandata SRS, po pet mandata imaju liste Zajedno za Vojvodinu – Nenad Čanak i Mađarska koalicija, četiri mandata osvojila je lista DSS–NS, a tri lista Socijalistička partija Srbije – Partija ujedinjenih penzionera Srbije.

Kako trenutno stvari stoje, šanse Demokratske stranke i G17 plus su najveće, budući da njihova lista Za evropsku Vojvodinu već ima najviše mandata, a u drugom kruguimaju 51 kandidata. Za većinu u pokrajinskom parlamentu, koji ima 120 mesta, potreban je 61 poslanik.

Budući da DS poslednjih osam godina na vlasti u Vojvodini sarađuje sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine i mađarskim strankama, reklo bi se da će pokrajinsku vladu formirati opet ili ove partije ili radikali i „narodnjaci” sa socijalistima (kako su juče najavili Milorad Mirčić i Zoran Lončar). To, naravno, zavisi od rasporeda mandata posle drugog kruga, ali i od toga kome će zaista prići socijalisti i Mađarska koalicija. Kako se u političkim krugovima spekuliše da socijalisti i nisu tako siguran partner SRS-u i DSS–NS-u na pokrajinskom nivou, tako se može čuti da ovog puta Mađari mogu da se priklone radikalima i „narodnjacima”, koji su ih juče i zvanično pozvali u koaliciju.

Predstavnici Mađarske koalicije su, ipak, prema svim zvaničnim izjavama bliži DS-u. Tako je, recimo, Ištvan Pastor, lider Saveza vojvođanskih Mađara, za „Večernje novosti” izjavio u petak da je od Borisa Tadića dobio pismo s porukom da treba da razgovaraju, ali da Tadić nije precizirao kada će to biti, kao i da je u međuvremenu već imao pregovore i sa DSS-om, koji je predvodio Zoran Lončar. „Nismo razmenili nikakve konkretne ponude, ali naš stav je poznat: očekujemo koaliciju sa DS-om”, rekao je Pastor.

Sudeći po tome što na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare Mirčića i Lončara, na kojoj su najavili koaliciju sa socijalistima, nije bilo nikoga iz SPS-a, čini se da ni ta varijanta „narodnjacima” i radikalima nije sasvim izvesna. „Politika” juče nije mogla da dobije komentar od Dušana Bajatovića, šefa pokrajinskih socijalista, ali, kako nezvanično saznajemo u vrhu SPS-a, Bajatović nije bio ni pozvan na tu konferenciju za novinare.Tako bise moglo zaključiti ili da su Lončar i Mirčić najavili savez sa socijalistima bez čvrstog dogovora sa njima, ili da su se dogovorili sa nekim ko je po funkciji u SPS-u iznad Bajatovića.

Zanimljivo je da niko od kandidata ni na jednom od 60 biračkih mesta po većinskom sistemu nije dobio preko 50 odsto glasova u prvom krugu i tako i po ovom principu direktno obezbedio ulazak u Skupštinu Vojvodine.Zbog toga se širom severne pokrajine glasačke kutije ponovo pripremaju za izborne „dvoboje”, jer po dva imena ulaze u trku za drugi krug. Na većini glasačkih listića, odnosno na 51 izbornom mestu biće kandidat liste Za evropsku Vojvodinu– Boris Tadić. Po broju potencijalnih poslanika sledi ih SRS sa 39 kandidata, Mađarska koalicija ušla je u drugi krug na 11 mesta, SPS i PUPS na četiri mesta, isto kao i lista DSS–NS. Liberalno-demokratska partija ima jednog kandidata, a ukupno osam kandidata imaju grupe građana u Subotici, Vršcu i Beloj Crkvi.

I mada je jasno da će od rezultata drugog kruga zavisiti i „boja” pokrajinskog parlamenta, za sada, ipak, jedva da se govori o predizbornim koalicijama koje bi mogle da obezbede bolje rezultate, pa se i zbog toga stiče utisak da su potencijalne pokrajinske koalicije u velikoj meri zavisne od mogućih republičkih. U sedištu pokrajinskog DS-a u Novom Sadu zadovoljni su što je 27 njihovih kandidata ušlo u drugi krugsa više glasova od protivkandidata. Ipak, ova stranka osim saradnje sa G17 plus na svim nivoima, nikakve posebne dogovore pred drugi krug pokrajinskih izbora nije pravila, kaže za „Politiku” Miloš Gagić, predsednik IO DS za Vojvodinu. Na lokalu, i ova stranka prepustila je svojim odborima da sklapaju saveze, što je situacija na koju su se odlučile i druge stranke. U Subotici šef lokalnih demokrata Saša Vučinić za „Politiku” kaže da u duelu sa kandidatima Mađarske koalicije „podršku nisu tražili, ali je očekuju od demokratskih i proevropskih snaga”, dok Bogdan Laban, prvi čovek subotičkog DSS-a za naš list kaže da će gradski odbor tek odlučivati kakvo uputstvo da daju svojim biračima da li da podrže Mađarsku koaliciju ili kandidate za Za evropsku Vojvodinu koji se sučeljavaju u Subotici.

Na svih sedam izbornih mesta u Novom Sadu kandidati liste Za evropsku Vojvodinu „sudaraju” se sa radikalima i Gagić kaže da bez obzira na to što ih druge partije nisu otvoreno podržale, birači jesu:

– Naša koalicija ima veći kapacitet birača za drugi izborni krug nego naši rivali i to se vidi iz izbornih rezultata prvog kruga –kaže Gagić.

Ali zato će, dodaje Gagić, demokrate podržati kandidata LDP-a u Novom Bečeju koji odmerava snage sa radikalskim kandidatom.

Mađarska koalicija, koja je treća po broju kandidata koji su, kako kaže lider Koalicije Ištvan Pastor, „ostali na nogama”, na svih 11 mesta snage odmerava sa listom Za evropsku Vojvodinu. Kuriozitet je verovatno Kanjiža gde je kandidat Mađarske koalicije Laslo Kermenci, a kandidat grupacije oko DS-a Karolj Kermenci.

– Za sada smo jedino razgovarali sa Nenadom Čankom i međusobno ćemo podržati kandidate, jer se nigde ne „ukrštaju” . Što se tiče sredina gde se sučeljavaju DS i SRS nemamo još nikakav stav, i Predsedništvo će tek odlučivati o tome – kaže za „Politiku” lider Mađarske koalicije.

-----------------------------------------------------------

Ne komentariše novine

Pojedini mediji juče su preneli izjavu Andraša Agoštona, lidera Demokratske partije vojvođanskih Mađara, jedne od članica Mađarske koalicije, da se saradnja triju mađarskih partija u Vojvodina završava sa izborima. Ištvan Pastor za „Politiku” nije želeo da komentariše ovu izjavu:

– Pregledao sam svoju poštu i nemam nikakve poruke od Agoštona, i bilo bi neozbiljno da svoje političke stavove i izjave temeljim na informacijama iz novina.

A. Isakov - B. Baković

[objavljeno: 20/05/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Trka za Vojvođansku skupštinu

Izvor: B92, 20.Maj.2008, 13:37

Novi Sad, Novi Bečej -- U senci pregovora o vladi i vlasti u Beogradu, priprema se drugi krug izbora u Vojvodini, koji će biti održan u nedelju... Bira se 60 pokrajinskih poslanika, po većinskom izbornom sistemu, a na listi će biti po dva kandidata. Kako je svaki mandat bitan, partije se utrkuju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.