Tadić učesnik samita šefova država centralne Evrope - posebnog poziva za Kosovo nema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić učesnik samita šefova država centralne Evrope - posebnog poziva za Kosovo nema

OHRID - Predsednik Srbije Boris Tadić doputovao je danas popodne u Ohrid, na dvodnevni samit država Centralne i Jugoistočne Evrope, na kojem su glavne teme situacija na Kosovu i približavanje Evropskoj uniji.

Predsednik Srbije obratiće se učesnicima samita sutra, a govoriće, prema najavama, o evropskim integracijama Srbije, zastiti njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, situaciji na Kosovu i regionalnoj stabilnosti.

U međuvremenu, Tadić će danas i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sutra imati više bilateralnih susreta sa svojim kolegama, uključujući predsednike Moldavije, Vladimira Voronjina, Slovačke, Ivana Gašparoviča, Češke, Vaclava Klausa i domaćina skupa, makedonskog predsednika Branka Crvenkovskog.

Organizatori skupa nisu pozvali predsednika Kosova Fatmira Sejdiua. Makedonski predsednik izjavio je da bi odluka o pozivu Sejdiuu zahtevala konsenzus svih 17 država koje su članice Cetralnoevropske incijative, regionalne organizacije osnovane 1989. godine sa ciljem da se unapredi regionalna saradnja.

"Pošto su neke zemlje učesnice priznale Kosovo, a neke nisu, nije postignut konsenzus oko ovog pitanja", rekao je Crvenkovski.

On je danas pre podne otvarajući samit pozdravio napredak svih zemalja Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji, ali je ocenio da region još nije definitivno stabilan i nepovratno postavljen na kolosek prema Evropi.

Crvenkovski je upozorio da još postoje rizici, koji ne bi smeli biti potcenjeni, i u tom kontekstu pomenuo je problem Kosova, čija se složzenost ogleda, kako je rekao, i u činjenici da o njemu ni EU nije postigla zajednički stav.

Prvog dana dvodnevnog skupa, predsednici će raspravljati na temu "Zajedno u budućnosti: Izazovi proširenja EU", a drugog dana na temu "Integracije i mogućnosti jače i konkurentnije privrede - enegetske perspektive i izazovi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.