Tadić u Šumaricama: Oproštaj, ali ne i zaborav

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Šumaricama: Oproštaj, ali ne i zaborav

KRAGUJEVAC - Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas iz spomen parka u Šumaricama kod Kragujevca, posvećenog žrtvama masovnih streljanja pre 67 godina u tom gradu, da je mir ono što je potrebno Srbiji i regionu u ovom trenutku.

"Sećajući se njihove žrtve, sećamo se i svih žrtava, svih naroda koji žive sa nama na ovom prostoru, svih koji treba da stvaraju temlje nove budućnosti", rekao je predsednik Srbije na komemorativnoj manifestaciji Veliki školski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čas.

Naša porukla je oproštaj, ali ne i zaborav, zaključio je predsednik Tadić.

Vence stradalima u spomen parku položila je, pored predsednika Srbije, i predsednik Narodne skupštine Slavica Đukić dejanović.

Organizator komemorativne svečanosti je grad Kragujevac, u saradnji sa Sektorom za boračko-invalidsku zaštitu Ministarstva rada i socijalne politike i Ministarstvom odbrane.

Nemačke okupacione vlasti u Kragujevcu izvršile su, pre 67 godina, masovan zločin protiv lokalnog stanovništva, u znak odmazde, naredivši streljanja žitelja tog grada. Među ubijenima je bio veći broj đaka i profesora znamenite kragujevačke Gimnazije.

Masovno streljanje nedužnih građana Kragujevca predstavlja jedan od najtragičnijih događaja Drugog svetskog rata na tlu Srbije i potrebu očuvanje sećanja na nevine žrtve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poruke mira iz Šumarica

Izvor: RTS, 21.Okt.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je iz spomen parka u Šumaricama kod Kragujevca poruku mira, ističući da je oproštaj osnov za građanje bolje budućnosti, ali da to ne znači da građani Srbije treba da se odreknu svog identiteta i da zaborave svoje žrtve. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.