Izvor: B92, 14.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Rusiji

Moskva -- Predsednik Srbije Boris Tadić stigao je u višednevnu posetu Moskvi.

Planirano je da se Tadić sretne s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, da obiđe Kalušku oblast i da razgovara s patrijarhom moskovskim i cele Rusije Aleksejem II. Glavna tema razgovora s Putinom, s kojim će se sastati sutra, biće predstojeći razgovori o statusu Kosova.

Uoči odlaska u Moskvu, Tadić je izjavio da je nezavisnost Kosova za Beograd neprihvatljivo rešenje i opasan pravni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << presedan, a da Srbija u pregovore ulazi poštujući principe međunarodnog prava i prava srpskog i albanskog naroda na Kosovu. "Srbija danas na Kosovu brani principe međunarodnog prava, a time obezbeđuje stabilnost i susednih zemalja jer svaki pravni presedan može da dugoročno da dezintegriše čitav region. Želeći mirno i kompromisno rešenje, Srbija ulazi u pregovore o statusu Kosova. To je evropski način rešenja problema koji manifestuje demokratska i moderna Srbija", kaže Tadić.

Inače, Boris Tadić je posetio i Obinsk u Kaluškoj oblasti, u kojoj se nalazi i farmaceutska fabrika u izgradnji vršačkog Hemofarma.

Kojen: Platforma za formulu

Savetnik predsednika Srbije Leon Kojen kaže da pregovaračka platforma za Kosovo, koju bi trebalo da usvoji parlament Srbije, mora sadržati mnogo više od pozivanja na suverenitet i teritorijalni integritet zemlje. "Ona mora da u jasnim obrisima odredi sadržinu formule, 'više od autonomije, manje od nezavisnosti' i tako pokaže da spremnost Srbije na kompromis nije prazna fraza, već ozbiljno političko opredeljenje s kojim ulazimo u pregovore o budućem statusu Kosmeta", naveo je Kojen za Blic.

"Potreban je i sposoban pregovarački tim i jasna svest o svim mogućim ishodima pregovora, od onih najpovoljnijih do onih za nas najmanje prihvatljivih. Tek ako ne budemo sebe obmanjivali da je bitka dobijena pre nego što je i počela moći ćemo da se izborimo za rešenje koje će odbraniti najvitalnije nacionalne i državne interese", zaključuje Kojen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.