Izvor: B92, 01.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Nemačkoj

Berlin -- Nema približavanja Srbije EU bez pune saradnje sa Hagom, zaključak sastanka Borisa Tadića i Angele Merkel.

Bez pune saradnje Srbije sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu ne može da bude daljeg približavanja Srbije evropskim integracijama. To je glavna poruka razgovora koju je sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu vodio predsednik Srbije Boris Tadić.

U kratkom obraćanju novinarima posle razgovora, Tadić je rekao da je "okončanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnje sa Haškim tribunalom zapravo kvalifikacioni ispit da bi Srbija mogla da dobije šansu da priđe Evropskoj uniji, a time i da podigne kvalitet života svojih građana".

Kancelarka je, kako je preneo Tadić, potvrdila da će i Balkan biti jedan od prioriteta tokom nemačkog predsedavanja EU u prvoj polovini 2007. godine.

Interes Srbije je pak, kako je kazao Tadić, da se baš tokom nemačkog predsedavanja što je moguće više približi članstu u EU, kao i tokom drugih šest meseci 2007. kada će predsedavajući biti Portugalija.

Nemačka i Srbija imaju prilično različite stavove o Kosovu, rekao je Tadić dodavši da "Angela Merkel smatra da je Kosovo bliže nezavisnosti nego suštinskoj autonomiji, dok je Srbija uverena da rešenje za Kosovo treba da bude upravo suštinska autonomija".

Angela Merkel je u kratkom obraćanju novinarima pre razgovora sa Tadićem istakla značaj stabilnosti Balkana, kao i približavanja Srbije EU, ali nedvosmisleno ukazala da Berlin glavnim preduslovom za to smatra punu saradnju sa Haškim tribunalom.

Tadić će se sastati i s državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Gernotom Erlerom i šefom parlamentarne frakcije Socijaldemokratske partije Nemačke Peterom Štrukom.

Nemačka je predsedavajuća Evropske unije u prvoj polovini 2007.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.