Izvor: B92, 25.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Istanbulu

Istanbul -- Predsednik Srbije Boris Tadić danas je učestvovao na 15. samitu Cnomorske ekonomske saradnje u Istanbulu.

Tadić je, posle sastanka sa turskim predsednikom Ahmetom Nedžatom Sezerom, rekao da se u tom regionu "prelamaju putevi civilizacije i putevi energenata" i da veliko snabdevanje Evrope energentima prolazi kroz taj region.

On je rekao da predsedavanje Srbije, koje je završeno u aprilu, ima veliki značaj, zbog odluke da se izgradi autoputni prsten >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji bi omogućio bolju komunikaciju sa evropskim koridorima i bržu političku i ekonomsku integraciju Crnomorskog regiona u Evropsku uniju.

"Učešće Srbije na ovom samitu je važno za našu zemlju, jer ovaj region ima potencijal ekonomskog razvoja. Srbija treba da bude veza Crnomorskog regiona, Mediteranskog regiona i Evrope", rekao je Tadić.

Ukoliko investicije u Srbiju budu snažne u narednom periodu, to će značiti da smo iskoristili naš geostrategijski položaj na najbolji način, kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da je regionu neophodno i čvrsto povezivanje sa Evropskom unijom.

"Danas se ponovo postavlja pitanje gde su granice i dometi Evrope. Na to pitanje odgovor će dati politički procesi upravo ovde, na Bosforu. Upravo ovde, kao i mnogo puta u istoriji odrediće se odnos različitih kontinenata i civilizacija. Ja sam siguran da je crnomorski region integralni deo Evrope", kazao je Tadić učesnicima BSEC.

On je istakao da današnji svet dobrim delom zavisi od stabilnosti regiona Crnog mora, jer je to zona posebnih interesa u kojoj se susreću ne samo dva kontinenta, već i različite civilizacije i kulture.

"U ovom regionu su bogati izvori i strategijski putevi energenata, saobraćajni koridori, i danas region Crnog mora ima vitalan značaj za svetski mir i za razvoj čitavog čovečanstva", istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, povezivanje crnomorskog regiona, koji zahvaljujući pre svega bogatstvu u energentima beleži jednu od najbržih stopa privrednog rasta u svetu, predstavlja istorijsku priliku za podsticaj razvoja.

"Lokalni konflikti komplikuju proces naše saradnje. U ovoj našoj zajedničkoj oblasti, našem životnom prostoru, postoji mnoštvo konflikata koji su zamrznuti, koji tinjaju i koji ponekada dobijaju snažnu eskalaciju. Ti konflikti su pretnja po stabilnost pojedinačnih zemalja, ali i čitavog regiona", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je rekao da je Kosovo jedno od centralnih pitanja: "Mnogo je Kosova u Crnomorskom regionu, svaka od zemalja ima slične probleme, a Kosovo je prvi problem koji se nalazi pred Savetom bezbednosti UN".

"Sa stanovništa međunarodnog prava, to bi bio jedan presedan koji bi ugrozio stabilnost i čitavog Crnomorskog regiona i imao bi dalekosežne, ne samo bezbednosne, već i ekonomske posledice, imajući u vidu budućnost ovog dela sveta", rekao je predsednik Srbije.

Osim Tadića, samitu su prisustvovali i predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Bugarske Georgij Prvanov, predsednik Gruzije Mihail Sakašvili, premijer Grčke Kostas Karamanlis, predsednik Moldavije Vladimir Voronjin, predsednik Rumunije Trajan Basesku, kao i predsednik Ukrajine Viktor Juščenko.

Jeremić i Lavrov: Neprihvatljivo

Šefovi diplomatija Srbije i Rusije Vuk Jeremić i Sergej Lavrov složili su se u Istanbulu da je predložena rezolucija o Kosovu "u potpunosti neprihvatljiva" i da je potrebno nastaviti pregovore o budućem statusu pokrajine.

"Lavrov i ja smo razmotrili aktuelni tekst rezolucije koji se nalazi u zvaničnoj proceduri u okviru Saveta bezbednosti i složili smo se da je tekst u potpunosti neprihvatljiv i za srpsku i za rusku stranu i da ga kao takvog treba odbaciti", rekao je Jeremić u telefonskoj izjavi agenciji Beta, uz ocenu da "nema načina" da se taj tekst popravi.

Lavrov i Jeremić su se, prema rečima srpskog ministra, složili da je potrebno nastaviti pregovore o budućem statusu Kosova.

Jeremić je dodao da su se predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Vladimir Putin juče u Zagrebu dogovorili da počne intenzivna komunikacija na nivou ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.

Jeremić koji je u okviru 15. samita Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju razgovarao sa ministrima više zemalja tog regiona, rekao je da postoji veliki stepen razumevanja u pogledu očuvanja teritorijalnog suvereniteta i integriteta.

"Postoje mnogi konflikti zamrznuti na prostoru Crnomorske regije koji bi bili dosta pogođeni bilo kakvim razvojem događaja na Kosovu i Metohiji, a koji bi imali unilateralan karakter", rekao je Jeremić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.