Tadić u Americi traži podršku za EU

Izvor: Politika, Tanjug, Fonet, 22.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Americi traži podršku za EU

Napredak Srbije ka EU zavisi i od podrške s druge strane okeana, smatra dr Predrag Simić

Bez obzira na suštinske razlike u stavovima zbog statusa Kosova i Metohije između Srbije i SAD, za budućnost naše zemlje od velike je važnosti da unapređuje odnose sa ovom velikom silom jer od toga zavise kako evropske integracije Srbije tako i njen međunarodni položaj, smatraju stručnjaci za međunarodne odnose. Prema rečima Aleksandra Fatića, direktora Instituta za bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << studije, Tadićev odlazak u SAD u ovom trenutku jedina je moguća strategija Srbije.

„Njegova poseta zvaničnim predstavnicima Obamine administracije i njegovo prisustvo u krugovima američke administracije daleko je važnije od našeg učešća u debati na Generalnoj skupštini. Ključna stvar u zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije, u zadržavanju prava na Kosovo,bar u moralnom smislu, leži u budućnosti saradnje Srbije sa SAD”, smatra Fatić.

On upozorava da se u poslednje vreme u našoj javnosti pojavljuju vrlo ekstremne i militantne izjave protiv SAD, što nije način da se vodi borba za Kosovo.

„U celom pregovaračkom procesu oko Kosova zanemarili smo bilateralu sa zemljama članicama EU i SAD. U stvarnosti savremenih međunarodnih odnosa zemlje kao što je Srbija ne mogu ostvarivati svoja prava bez podrške velikih zemalja zbog toga što je međunarodno pravo i samo funkcionisanje međunarodnih organizacija izraz konsenzusa velikih zemalja. Naše oslanjanje na neko apstraktno međunarodno pravo i neku multilateralu koja bi trebalo da bude autentična i nezavisna od delovanja velikih zemalja čista je iluzija”, ocenjuje Fatić.

Dolazak Baraka Obame na čelo SAD pokazao je da se suštinski ništa neće menjati u spoljnoj politici ove velike sile kao što je to očekivao veliki deo srpske javnosti zbog lošeg iskustva koje je Srbija imala sa administracijom Džordža Buša mlađeg. Doduše, još za vreme predsedničke trke prošle godine Obama je, pozdravljajući formiranje nove vlade Srbije, poručio da će njegova administracija raditi na jačanju odnosa između dve zemlje, ali da „stvarni napredak zahteva pozitivne i odgovorne odnose sa svim susedima Srbije, uključujući Kosovo, a potiskivanje zapaljive retorike i provokativnih akcija iz prošlosti”.

Prema rečima dr Predraga Simića, profesora na Fakultetu političkih nauka i bivšeg ambasadora Srbije u Francuskoj, odnosi između Srbije i SAD, ipak, doživeli su napredak dolaskom Obame posle lošeg nasleđa iz devedesetih koje je dodatno pogoršano jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova pod američkim sponzorstvom.

„Odnosi naše dve zemlje izuzetno su složeni i komplikovani. Poseta Borisa Tadića utoliko je važnija jer od odnosa sa SAD zavisi mnogo šta u evropskoj politici Srbije. Vrlo sam skeptičan da će Srbija napredovati na putu u EU ukoliko ne budemo imali nedvosmislenu podršku s druge strane okeana”, kaže dr Simić koji je uveren da veliki deo zasluga za najavljeni „beli šengen” Srbiji pripada upravo SAD.

I Fatić i Simić saglasni su da je značajan korak u odnosima dve zemlje učinjen priznanjem jedne i druge strane da se ne slažu oko nekih bitnih stvari, ali da to ipak ne bi trebalo da bude nepremostiva prepreka u unapređivanju saradnje na drugim poljima.

Bivši ambasador SCG u Vašingtonu Ivan Vujačić kaže da je Tadićeva poseta Ohaju korisna i lep gest koji simbolizuje dobre odnose između naše vojske i Nacionalne garde. On, ipak, napominje da bi za odnose dve države bilo značajno ukoliko bi se predsednik Tadić tokom boravka u SAD sreo i sa nekim iz Obamine administracije, kao što je Hilari Klinton, državni sekretar.

J. Cerovina

----------------------------------------------

Vrlo je važno kako formulišemo neslaganje sa SAD

„Kakvi će biti rezultati Tadićeve posete zavisi od toga kako će se formulisati retorika odnosa Srbije i SAD. Mi se sa SAD ne slažemo oko Kosova, ali vrlo je važno kako formulišemo to neslaganje. Sa SAD je moguće sarađivati i dugoročno zadržati međunarodnu svest o pravu Srbije na Kosovo samo ako SAD to budu dozvolile, a one nemaju razloga da to ne dozvole ako sa njima razvijamo pozitivne odnose. Zašto bi Kosovo kao jedna tvorevina čudnog statusa imalo bolje odnose sa SAD nego Srbija kao stara država”, ističe dr Fatić.

--------------------------------------------------------------------------

Tadić: Međunarodno pravo mora se poštovati

Njujork – Predsednik Srbije Boris Tadić je u jučerašnjem govoru pred studentima i profesorima prestižnog američkog univerziteta „Kolumbija”, istakao da međunarodni činioci moraju nastojati da demokratski principi na kojima počivaju UN postanu stabilna i trajna politička realnost za sve.

„Taj proces mora započeti opštim poštovanjem međunarodnog prava. Niko ne sme biti iznad njega i van njegovog domašaja, a niko ne sme imati ni slobodu da proglašava izuzetke i odstupanja od njegove jurisdikcije”, rekao je Tadić u govoru na temu „Prilika u vreme krize: konsolidovanje evropske budućnosti na zapadnom Balkanu”.

Predsednik Tadić je istakao da se Srbija, koja je danas stožer stabilnosti zapadnog Balkana, upravo insistiranjem na politici konsenzusa, koja isključuje unilateralnost u međunarodnim odnosima, preporučuje za članstvo u EU, kao zajednici država koje dele zajedničke demokratske vrednosti.

Privrženost Srbije međunarodnom pravu i regionalnoj stabilnosti je, prema Tadićevim rečima, iskazana i u njenoj odluci da proces određivanja budućeg statusa Kosova bude tražen bez nasilja, u okvirima međunarodnog prava i uz angažovanje Međunarodnog suda pravde.

„Donošenje savetodavnog mišljenja tog suda ne sme biti prejudicirano, a rad suda ne sme biti ometan. Sud mora da radi bez političkih pritisaka poput novih priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova”, istakao je Tadić.

„Čini se da se svi slažu da će mišljenje tog suda predstavljati snažan pravni presedan sa sveobuhvatnim posledicama po čitav sistem UN. To bi moglo dovesti do toga da sudnica i pregovarački sto – a ne bojno polje – konačnu postanu mesto na kome će se rešavati pitanja koja nas dele”, istakao je Tadić.

Srbija je, kako je objasnio, tražeći da Međunarodni sud pravde iznese savetodavno mišljenje o legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova načinila odlučujući korak ka ustanovljavanju novog modela rešavanja konflikata u 21. veku.

Prema njegovim rečima, Srbija odbacuje rat kao instrument regionalne politike i činiće sve da se krvoproliće nikada više ne dogodi na zapadnom Balkanu.

Osvrćući se na odnose Srbije i SAD, Tadić je izrazio očekivanje da će budućnost doneti novu američku politiku prema zapadnom Balkanu koja će više uzimati u obzir interese Srbije kao centralnog strateškog faktora stabilnosti u regionu.

Tanjug

[objavljeno: 23/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.