Izvor: B92, 05.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sutra u Vašingtonu

Beograd -- Boris Tadić kaže da će u razgovoru sa zvaničnicima SAD ukazati na to da bi nezavisnost Kosova bila vrlo opasna za stabilnost regiona.

Predsednik Srbije će naredna tri dana boraviti u zvaničnoj poseti SAD, gde će - kako je najavljeno - razgovarati s potpredsednikom Dikom Čejnijem, državnom sekretarkom Kondolizom Rajs, sekretarom za odbranu Donaldom Ramsfeldom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Stivenom Hejlijem i predstavnicima Kongresa.

Osnovni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cilj Tadićeve posete Vašingtonu biće predstavljanje državne politike u pregovaračkom procesu za rešenje statusa Kosova. Tadić je rekao da Srbija, predlogom da Kosovo dobije suštinsku autonomiju, pokazuje da nema nameru da upravlja političkim životom Albanaca u Pokrajini: "Smatram, i naš pregovarački tim deli to mišljenje, da uspostavljena nezavisnost Kosova i Metohije u ovim okolnostima nije samo kršenje međunarodnog prava, nego ima i te kako teške i opasne konsekvence za stabilnost, ne isključivo jugoistočne Evope, nego i nekih drugih delova sveta u kojima postoje složene države, gde postoje slični zahtevi za otcepljenjem i samostalnošću pojedinih regiona unutar danas međunarodno priznatih država."

Tadić je istakao da stavovi predstavnika SAD i Srbije u vezi sa pregovorima o Kosovu nisu identični, ali je veoma važno da to ne uruši političke i ekonomske odnose dveju zemalja i strateško partnerstvo koje je veoma važno za budućnost Srbije: "Najveće opterećenje u ekonomskim, a i političkim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, jeste neizručenje Ratka Mladića i Haški tribunal. Tu imamo ogroman političko-bezbednosni problem. Ne znam da li znate da SAD imaju zakon koji direktno navodi ime Ratka Mladića kao prepreku za svaku finansijsku pomoć Srbiji."

Boris Tadić će u Vašingtonu potpisati i sporazum SOFA, kojim se reguliše položaj američkih vojnika koji budu prolazili kroz Srbiju ili budu boravili u njoj.

Ponoš s Tadićem u Vašingtonu

Zastupnik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Zdravko Ponoš, danas je, u delegaciji predsednika Republike Borisa Tadića, otputovao u zvaničnu posetu SAD, koja traje do 8. septembra, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom boravka u Vašingtonu Ponoš će prisustvovati sastanku Tadića sa ministrom odbrane SAD Donaldom Ramsfeldom, kao i sastancima predsednika Srbije sa kongresmenima i senatorima SAD. Sa visokim vojnim zvaničnicima SAD Ponoš će razgovarati o budućoj saradnji dve vojske, posebno o školovanju srpskih oficira u američkim vojnim školama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.