Izvor: B92, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sutra sa Solanom i Renom

Beograd, Helsinki -- Predsednik Tadić sutra će u Helsinkiju razgovarati sa zvaničnicima EU i Finske o integracijama Srbije i olakšanju viznog režima.

Tadić će se sastati sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijerom Solanom i evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, kao i finskim ministrom spoljnih poslova Erkijem Tuomiojom, čija zemlja predsedava EU, saopštila je danas Pres služba predsednika Srbije.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je cilj diplomatske inicijative koju je pokrenuo da Evropska unija uslovno nastavi pregovore i potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Tadić je u intervjuu agenciji Beta rekao da bi to podrazumevalo obavezu demokratske vlade koja bude izabrana na sledećim izborima da odmah završi saradnju sa Haškim tribunalom.

"Buduća demokratska vlada bi se, u slučaju uslovnog nastavka pregovora, obavezala da će hapšenje i izručenje generala Ratka Mladića biti njen prioritet", rekao je Tadić i dodao da bi pristao da obavljanje tog posla bude i oročeno.

Na pitanje kakve garancije Srbija može da ponudi Evropskoj uniji, on je odgovorio da "garantuje praksom, jer je u vreme kada je Demokratska stranka imala odlučujuću ulogu u Vladi izručen Slobodan Milošević".

Tadić je rekao da je svoju ideju predočio juče tokom posete Italiji i da su njegovi sagovornici, predsednik Đorđo Napolitano, premijer Romano Prodi i šef diplomatije Masimo D'Alema na nju "reagovali izvanredno i potpuno je razumeli".

"Od suštinske je važnosti da sve političare u Evropskoj uniji ubedimo u svrsishodnost uslovnog nastavka pregovora sa Srbijom. O tome ću sutra u Finskoj da razgovaram sa visokim predstavnikom EU Havijarom Solanom i komesarom za proširenje Olijem Renom, kao i sa najvišim finskim zvaničnicima", rekao je on.

Tadić je rekao da Srbija "ne sme da propusti nijedan dan" i da će, ukoliko do kraja godine ne bude potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, to imati za posledicu višegodišnje kašnjenje u procesu priključenja Evropskoj uniji. "Sad se vidi koliko je velika greška što nije okončana saradnja sa Tribunalom i u kolikoj je meri to strukturni problem u našim spoljnopolitičkim odnosima", rekao je Tadić.

"Nesaradnja sa Haškim tribunalom istorijski usporava Srbiju i čini štetu njenim građanima. Za kašnjenje je odgovorna Vlada i po međunarodnom i po unutrašnjem pravu", naveo je on i dodao da je sada najvažnije da se problem reši.

"Spreman sam da pravim novu diplomatsku inicijativu jer je veoma malo vremena ostalo. Do 1. januara moramo da usvojimo Ustav i da imamo izbore", istakao je on.

Tadić je naveo da je njegova ideja i da se ubrzaju bezbednosne integracije i da Srbija na novembarskom samitu NATO-a u Rigi dobije status člana Partnetstva za mir.

"To je od suštinske važnosti jer nijedna zemlja nije ušla u Evropsku uniju a da prethodno nije primljena u Partnerstvo za mir", rekao je on.

Koštunica ide u Luksemburg

I premijer Vojislav Koštunica takođe je najavio da će stavove o nastavku pregovora sa EU ponoviti na predstojećem sastanku sa "evropskom trojkom" u Luksemburgu.

On je je rekao da će na tom sastanku, u ponedeljak 16. oktobra, ponoviti da je Srbija učinila mnogo na sprovođenju Akcionog plana za hapšenje haških optuženika i da prekid pregovora sa EU ne bi trebalo da se odrazi na predstojeći referendum o potvrđivanju novog ustava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.