Izvor: Blic, 22.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić razgovarao sa predsednikom Generalne skupštine UN

Predsednik Srbije Boris Tadić počeo je u sedištu Ujedinjenih nacija seriju diplomatskih sastanaka razgovorom sa novim predsednikom Generalne skupštine UN Migelom Deskotom Brokmanom.

Brokman je ocenio da se inicijativom Beograda o razmatranju legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde pitanje međunarodnog prava vraća u središte diskusije o budućnosti svetske organizacije.

Tadić je u izjavi za novinare u Njujorku preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da mu je novi predsednik Generalne skupštine UN rekao da svetska organizacija ne može da funkcioniše bez poštovanja međunarodnog prava, i da je zato inicijativa Srbije i od velikog značaja za budućnost UN.

Predsednik Tadić je dodao da je Brokmanu rekao da je za Srbiju od posebne važnosti da do što je pre moguće dođe do odlučivanja o rezoluciji kojom se predlaže da Generalna skupština UN od Međunarodnog suda pravde zatraži savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova i priznavanja tog čina od strane nekih zemalja.

"Ona je tehnički moguća tek kada se završi generalna debata, dakle početkom oktobra meseca, i u prvim danima nakon te generalne debate, kada bude i moguće odlučivanje o našoj rezoluciji, predsednik Deskoto je rekao da će biti stavljena na dnevni red za glasanje", kazao je Tadić.

Osvrćući se na današnji razgovor sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, Tadić je kazao da mu je saopšteno da crnogorske vlasti trpe velike pritiske od strane zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da to takođe učine.

"Ja sam izneo stav da bi to za Srbiju bio potpuno neprihvatljiv gest, i da bi morala uslediti reakcija Srbije kao i u svim dosadašnjim slučajevima. Mislim da to ne bi bilo od koristi nikom", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je dodao da je, s druge strane, sam spreman da preduzme diplomatsku akciju ubeđivanja zemalja koje jesu priznale nezavisnost Kosova da bi takvi pritisci na Crnu Goru bili "potpuno nefunkcionalni i izlišni", i da bi oni na neki način destabilizovali region.

Tadić će, pored obraćanja Generalnoj skupštini, u sedištu svetske organizije imati preko 30 bilateralnih sastanaka sa šefovima država članica UN, u kojima će nastojati da obezbedi podršku predlogu rezolucije Srbije da Generalna skupština UN zatraži od Međunarodnog suda prvade u Hagu savetodavno mišljenje o legalnosti samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Na sadašnjem zasedanju Generalne skupštine srpski predlog bi trebalo da podrži većina zemalja članica UN da bi se našao pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.