Tadić razgovarao sa Štajnmajerom

Izvor: B92, 05.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić razgovarao sa Štajnmajerom

F.V. Štajnmajer (spd.de)

Bern -- Boris Tadić ponovio nemačkom šefu diplomatije da je za Srbiju neprihvatljiv bilo kakav oblik nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije je sa Frank-Valterom Štajnmajerom u švajcarskom gradu Askoni razgovorao o nastavku pregovora o Kosovu, kao i o predstojećoj poseti pregovaračke trojke Beogradu. Tadić je rekao da je sa trojicom pregovarača Kontakt-grupe koji dolaze u Beograd potrebno definisati formu i način nove runde pregovora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Moramo pregovore u kvalitativnom smislu unaprediti jer prethodni pregovori koji su vođeni od strane Martija Ahtisarija nisu dali rezultate. Da bi došli do kompromisnog, uzajamno prihvatljivog rešenja za KiM moramo imati kvalitetne i dobro pripremljene pregovore", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Beograd je spreman za svaki drugi kompromis koji ne dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Tadić je novinarima nakon razgovora rekao da novi prostor za pregovore predstavlja novu šansu za Srbiju, ocenjujući da su "teški dani pred nama i da još nismo završili posao".

On je podsetio da je većina zemalja, kada su počeli pregovori o statusu Kosova u Beču, imala u izgledu nezavisnost Kosova kao rešenje, ali da je situacija danas drugačija.

"Pored Rusije čiji stav veoma cenim, naš interes je da Kosovo i Metohiju branimo podrškom i drugih zemalja. U tom smislu naša diplomatija će u narednom periodu snažnim argumentima pokušati da obezbedi podršku i zemalja članica EU. Pokušaće argumentima da objasni našu poziciju ponovo i SAD", kazao je on.

Tadić je rekao da je za Kosovo potrebno pronaći obostrano prihvatljivo, kompromisno rešenje koje ne dovodi u pitanje suverenitet Srbije.

Predsedniku Srbije Tadiću sinoć je u Lokarnu, u Švajcarskoj, uručena Evropska nagrada za političku kulturu. Nagradu dodeljuje fondacija najveće švajcarske izdavačke kuće "Ringije".

Dodelu nagrade je obrazložio ministar Frank-Valter Štajnmajer, koji je rekao da nagrada ide u prave ruke i da je "jako važno da Srbija ide demokratskim putem koji je trasirao pokojni premijer Zoran Đinđić a kojim sada demokratsku Srbiju čvrsto vodi Boris Tadić".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.