Izvor: B92, 03.Okt.2009, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić razgovarao sa Barozom

Berlin -- Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je u Berlinu sa predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom o evrointegracijama Srbije.

Kako je FoNetu rečeno u delegaciji predsednika Srbije, Tadić i Barozo razgovarali su o evropskim integracijama Srbije, viznoj liberalizaciji i političkoj situaciji u Srbiji. Barozo je jedan od ovogodišnjih laureata prestižne nagrade Kvadriga, koja mu je večeras uručena u Berlinu.

Predsednik Tadić, kao prošlogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << laureat nagrade Kvadriga, i prvi demokratski izabrani i ujedno poslednji premijer Nemačke Demokratske Republike pre ujedinjenja, Lotar de Mezijer, zajedno su predali pomenuto priznanje bivšem šefu sovjetske države i partije Mihailu Gorbačovu.

Malo je bilo lidera tokom istorije, kao što je Mihail Gorbačov, sa kojima se mogu povezati reči koje znače promenu i oslobađanje, izjavio je Tadić nu najavnom dogovoru za Gorbačova i istakao da će bivši sovjetski lider, "Perestrojka" i "Glasnost" zauvek ostati "ujedinjeni u istoriji i našem sećanju".

"Mi smo se danas okupili da odamo priznanje čoveku koji je u rukama držao političko kormilo tadašnjeg Sovjetskog saveza. Odajemo priznanje čoveku koji je smatrao da je potrebno osloboditi one snage koje će polako regenerisati njegovu zemlju i dati slobodu sopstvenog izražavanja mnogim drugim nacijama", napomenuo je Tadić.

Prema oceni Tadića "to nisu samo događaji koji će jednog dana postati fusnote u udžbenicima istorije, oni jesu istorija!"

"Nažalost, kada su lideri moje tadašnje zemlje, Jugoslavije, bili suočeni sa istim izborom, oni su doneli odluke koje su nas odvele u duboku, mračnu dolinu iz koje, verujem, tek sada izlazimo", rekao je Tadić.

"Znam da je danas naš ispit, kao lidera", istakao je Tadić, "izgradnja društva koje je palo u ponor rata i dovođenje Srbije u Evropsku uniju".

Danas je izazov sa kojim se svi suočavamo stvaranje nove situacije u kojoj Rusija, njeni susedi, Evropa i svet, napomenuo je Tadić, "ostvaruju odnos u kome vidimo jedni druge i ponašamo se, bez neprijateljstva ili sumnji, kao arhitekti zajedničkog poduhvata bezbednosti i blagostanja za buduće generacije".

"Činjenica da ja, a verujem da je to slučaj za sve nas okupljene ovde, mogu da razmišljam na ovaj način o našoj ljudskosti, upravo je zbog mudrosti, hrabrosti i vizije Mihaila Gorbačova", zaključio je Tadić.

Nagrada Kvadriga dobila je ime po bronzanoj skulpturi na vrhu Brandenburške kapije u Berlinu, koja prikazuje boginju pobede u kolima sa četvorostrukom konjskom zapregom.

Za vreme Hladnog rata, skuplptura je podsećala na ideološku podeljenost sveta, a danas simbolizuje borbu za jedinstvo i slogu.

Ove godine će, pored Gorbačova, nagradu su dobili predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso, pisac i bivši predsednik Češke Vaclav Havel, iranska grupa žena "Promene za jedinstvo", nemački umetnik Marius Miler, kao i Berbel Bolej, umetnica i borac za građanska prava.

Prethodnih godina Kvadrigu je dobilo više istaknutih svetskih ličnosti, među kojima su bivši nemački kancelari Helmut Kol i Gerhard Šreder, predsednici Izraela, Ukrajine i Avganistana Šimon Peres, Viktor Juščenko i Hamid Karzai, premijeri Luksemburga i Turske, Žan Klod Junker i Tajip Erdogan i švedska kraljica Silvija.

Tadić je prošle godine nagradu Kvadriga dobio za hrabrost, nepokolebljivost, evropsku orijentaciju i sprovodjenje politike modernizacije i demokratizacije Srbije.

Predsednik Srbije je ranije danas, ispred Bundestaga, zasadio drvo zajedno sa dobitnicima nagrade Kvadriga.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.