Tadić putuje u Brisel, u planu i susret s Josipovićem

Izvor: Blic, 23.Mar.2010, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić putuje u Brisel, u planu i susret s Josipovićem

Predsednici Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović srešće se prvi put, otkako je Josipović preuzeo dužnost predsednika, u Briselu na forumu na kome će se u subotu razgovarati na temu „Balkan 2010“. Biće to prilika i za prvi bilateralni sastanak, ali dva predsednika su za sada samo potvrdila učešće na forumu i još nije saopšteno da li će biti organizovan njihov zvanični susret.

Posle čitavog niza događaja koji su odnose Srbije i Hrvatske vodili u pravcu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve većeg stepena zahlađenja, a poslednji u nizu je organizovanje skupa na Brdu kod Kranja na kome Srbija nije mogla da učestvuje zbog načina na koji je Kosovo pozvano, u Briselu će biti prilike za jedan pozitivan impuls. Kako za „Blic" ocenjuje Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju, organizator i moderator Briselskog forma, „biće to značajan pozitivan signal za ceo region".

- Srbija i Hrvatska su u ovom regionu kičmeni stub i, ako su odnosi dobri, onda je to dobro za ceo region. Situacija namešta prilike, ovaj skup je odavno planiran, a sve što smo čuli od dva predsednika do sada jasno je govorilo da je samo pitanje vremena kada će do susreta doći. Političke volje da do toga dođe nije manjkalo. Oba predsednika su izrazila spremnost da do susreta dođe, a na kabinetima je da kažu da li će doći i do bilateralnog susreta - kaže Vejvoda.

Na Briselskom forumu, posvećenom odnosima Evrope i SAD u rešavanju glavnih svetskih pitanja, koji organizuje Nemački Maršalov fond, biće prisutno 500 zvaničnika. Na sesiji „Balkan 2010" u subotu po podne, pored Tadića i Josipovića, govoriće evropski komesar za proširenje Štefan File, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i američki senator Džordž Vojnovič.

Učesnici će raspravljati o procesu evropske integracije i odnosima sa NATO svih zemalja zapadnog Balkana, a kao jednu od tema za raspravu organizatori su naveli i mogući uticaj ocene Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova na stabilnost regiona.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt ocenio je juče da EU mora da obezbedi prisustvo svih zemalja zapadnog Balkana na predstojećoj konferenciji u Sarajevu i da taj skup mora da donese konkretne rezultate.

- Nedolaskom Srbije (na konferenciju na Brdu kod Kranja prim. aut.) svako je, u nekom smislu, izgubio. Srbija je nešto izgubila, ali je na gubitku i region u celini. Srbija je veliki igrač. To je najveća zemlja u regionu. Međutim, isto tako bih žalio da konferenciji nije prisustvovala i neka manja zemlja. Regionalna saradnja mora biti regionalna i sveobuhvatna - rekao je Bilt.

Jeremić u misiji pravdanja Srbije u EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić krenuo je juče na putovanja po zemljama EU sa ciljem da objasni stavove i razloge Srbije za neučešće na konferenciji u Sloveniji o budućnosti zapadnog Balkana, saznaje „Blic" iz izvora u Vladi. Jeremić je juče razgovarao sa ministrom inostranih poslova Luksemburga Žanom Aselbornom, a uveče je u Evropskoj komisiji večerao sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

- Posle mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova, Beograd će biti spreman da sa partnerima iz međunarodne zajednice pronađe trajno prihvatljivo kompromisno rešenje za budući status Kosova, u skladu sa međunarodnim pravom - izjavio je Jeremić nakon razgovora sa Aselbornom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.