Tadić protiv balkanizacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Sep.2009, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić protiv balkanizacije

BEOGRAD - Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, rekao za RTS predsednik Srbije Boris Tadić i ponovio da njegova poseta Palama nije mešanje u unutrašnju politiku te susedne zemlje.

Tadić, koji je na Palama prisustvovao otvaranju novoizgrađene škole Srbija, rekao je da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svake države jer bi, u suprotnom, to značilo ugrožavanje vlastitog suvereniteta.

"Voleo bih kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi bilo više razmene imena naših država. Bio bih srećan kada bi učestvovao u otvaranju škole Bosna u Raškoj oblasti, Sandžaku, ili gde god da postoji potreba", rekao je predsednik Srbije.

On je ukazao da postoji manjak međusobnih poseta u regionu i dodao da i "veoma neformalne posete doprinose otopljavanju atmosfere, boljem razgovoru i razumevanju, bez čega nema rešavanja naših hroničnih problema".

"Ima onih koji smatraju da te posete treba da se mere apotekarskom preciznošću, da moraju da budu posebno pripremljene", rekao je Tadić.

"Upravo zatvaranje, koje je čak i u političkoj terminologiji podvedeno pod balkanizaciju, cepkanje različitih prostora, dezintegracija jednog zajedničkog, političkog, kulturnog, ekonomskog prostora, dovode do velikih tegoba koje pogađaju iznad svega građane", naveo je Tadić.

"Sasvim se drugačije treba ponašati", zaključio je srpski predsednik.

Tadić je ponovio da je njegov poziv predstavnicima Bošnjaka uvek otvoren, "dobrodošli su da razgovaramo".

On je podsetio da je razgovarao sa članovima Predsedništva BiH - Ivom Komšićem u Libiji na marginama proslave 40 godina libijske revolucije, a sa Harisom Silajdžićem u Kini na Olimpijadi.

"Što se tiče izgradnje škole na Palama, to je nešto što je davno dogovoreno u okviru specijalnih i paralelnih veza Srbije i Republike Srpske", rekao je predsednik Srbije.

Tadić je ponovo uputio otvoren poziv institucijama Federacije BiH da uspostave specijalne i paralelne veze, "kako bismo radili na dobrobit Srba i Bošnjaka, ulagali u obrazovanje i poštovali našu tradiciju i kulturu".

Komšić: Smiriti tenzije

Predsedništvo Bosne i Hercegovine (BIH) jednoglasno je zaključilo da je predsednik Srbije Boris Tadić dobrodošao u bilo koji deo BiH i da treba smiriti tenzije koje su nastale povodom njegove posete Palama, izjavio je danas predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Prema njegovim rečima, u organizaciji posete Tadića Palama, gde je prisustvovao otvaranju škole "Srbija", napravljeno je nekoliko protokolarnih grešaka u organizaciji.

On je pomenuo da je Ambasada Srbije u BiH određivala koji će protokol raditi posetu i uzela sebi za pravo da obaveštava Graničnu policiju BiH da će naoružana prethodnica Tadića, bez dogovora sa legalnim organima BiH, preći na teritoriju BiH.

Komšić je rekao da je nota u Ministarstvo inostranih poslova BiH stigla u 16.15 časova, a da je naoružana prethodnica već u 13.00 časova prešla granični prelaz Karakaj.

Komšić smatra da činjenica da je grupa naoružanih pripadnika bezbednosnih agencija iz Srbije ušla na teritoriju BiH, bez odobrenja nadležnih organa i da je Ambasada Srbije u BiH to direktno tražila od Granične policije BiH, otvara pitanje odgovornosti u Graničnoj policiji koja je to dozvolila.

Komšić je rekao i da ne veruje da su postojale loše namere, ali da se ne može saglasiti sa izjavama Tadića koje su pratile otvaranje škole, odnosno sa njegovim pozivom na uspostavljanje specijalnih veza sa Federacijom BiH.

"Mislim da to nije primerena poruka čoveka koji je na čelu, iskreno verujem, prijateljske susedne države. Sarajevo je otvoreno za svaku vrstu saradnje, a razgovor o uspostavljanju specijalnih veza sa Federacijom treba voditi sa čelnicima ovog entiteta, a ne sa članovima Predsedništva BiH", rekao je Komšić, a prenosi Srna.

Prema njegovim rečima, niko iz Srbije nije tražio da se Tadić sastane sa članovima Predsedništva BiH, a nota kojom su obavešteni o poseti stigla je samo dan pre njene realizacije.

Komšić je rekao da će na narednoj sednici Predsedništva nastojati da se "smire strasti" i u direktnoj komunikaciji pokušati da reše nesporazume koji su nastali.

"Sa predsednikom Tadićem nemam nikakve lične nesuglasice. Naprotiv, naš odnos je sasvim korektan, ljudski, normalan. Ali, kada je reč o političkim pitanjima, nema pardona nikome", izjavio je Komšić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Demant predsednika Srbije

Izvor: RTV Pink, 10.Sep.2009, 13:00

Tadić: Poseta Palama nije mešanje u unutrašnje stvari BiH. . . Predsednik Srbije Boris Tadić negirao je da je njegova poseta Palama mešanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. .

Nastavak na RTV Pink...

Boris Tadić je dobrodošao

Izvor: Danas, 10.Sep.2009

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić juče je izjavio da će na narednoj sednici Predsedništva BiH pokušati da „smiri strasti“ u vezi nedavne posete predsednika Srbije Borisa Tadića Palama. Komšić je rekao da je Predsedništvo BiH jednoglasno zaključilo da je...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.