Izvor: B92, 02.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić prijavio poklone

Novi Sad -- Odbor za rešavanje o sukobu interesa prethodnih dana počeo ubeležavanje poklona koje je dobio predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik Odbora Milovan Dedijer izjavio je da sve što se na tom spisku nalazi neće ući u registar poklona, pa samim tim neće postati ni državna svojina.

Dedijer je Dnevniku izjavio da je, između ostalog, Tadić prijavio da je dobio za njega značajan poklon, zlatnu prizmu povodom jubileja Fudbalskog kluba Partizan i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Odbor odlučio da predsednik Srbije ima pravo da taj poklon zadrži za sebe. "Zanimljivo je da su istu zlatnu prizmu dobili i premijer Vojislav Koštunica i gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović, ali da je oni nisu prijavili kao poklon", rekao je on.

U registru poklona neće se naći ni tepih koji je Tadić dobio od libijskog predsednika Moamera el Gadafija jer pokloni dobijeni od stranih državnika i vlada, kako objašnjava Dedijer, nisu u nadležnosti Odbora, koji u registar unosi samo poklone dobijene od domaćih fizičkih i pravnih lica.

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, pri obavljanju javnih funkcija funkcioner ne sme biti ni u kakvom odnosu zavisnosti prema licima koja bi mogla uticati na njegovu nepristrasnost u obavljanju javne funkcije, niti koristiti javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice.

Stoga svi pokloni koje funkcioner dobije, a prelaze vrednost polovine prosečne mesečne zarade u Srbiji, moraju biti prijavljeni i predati Odboru za rešavanje o sukobu interesa.

U trenutku predaje poklon postaje svojina države Srbije i treba da bude predat na čuvanje Direkciji za imovinu.

Među poklonima koje je predsednik Tadić dobio, a Odbor ih uvrstio u registar, nalazi se metalni bodež sa Himalaja, ikone, šah i šahovska tabla od porcelana, jedna medalja, minijatura topa, jedna statua, vaza, bokal, plaketa opštine Bač, grb opštine Sombor, plaketa Naše Srbije i plaketa s grbom Paraćina, navodi list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.