Izvor: B92, 28.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić predsednik Srbije

Beograd -- Boris Tadić izabran je u nedelju za predsednika Srbije.

U drugom krugu izbora, Tadić je pobedio sa 53,7 odsto ili 1.706.888 osvojenih glasova, dok je kandidat Srpske radikalne stranke, Tomislav Nikolić, osvojio 45 odsto ili 1.431.833 glasova, konačna je procena izbornih rezultata CeSID-a.

U Beogradu je Tadić osvojio 59,5 odsto, a Tomislav Nikolić 39,2 odsto glasova. U centralnoj Srbiji, Tadić je osvojio 50,4 odsto, a Nikolić 48,1 odsto glasova, u Vojvodini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za Tadića glasalo 55,7 odsto glasača, a za Nikolića 43,2 odsto glasača, dok je na Kosovu i Metohiji Tadić dobio 27,4, a Tomislav Nikolić 71,9 odsto glasova. Prema podacima Republičke izborne komisije iz Srbije bez Kosova, Tomislav Nikolić pobedio je u 82, a Boris Tadić u 79 opština. Nisu obrađeni podaci iz 16 opština na Kosovu, dok se u 10 kosovskih opština nije glasalo.

Oko hiljadu građana proslavilo je u Beogradu pobedu Borisa Tadića.

U prvom obraćanju građanima pošto je izabran za predsednika Srbije, Boris Tadić je izjavio da su građani potvrdili da je put Srbije nepovratno određen 5. oktobra. Tadić je rekao da će prioriteti u njegovom radu biti donošenje novog i modernog ustava, ali i put Srbije ka Evropskoj uniji. "Važno je da podvučem da ova zemlja ne odustaje od evropskih integracija, ne odustaje od regionalnih i bezbednosnih integracija - Partnerstvo za mir i razne druge forme bezbednosnih i političkih integracija su, ne usud ove zemlje, nego želja ove zemlje i njenih građana. Mislim da su ovi izbori potvrdili da od takvog razumevanja politike i političke budućnosti nema odustajanja i da građani ove zemlje jesu masovno upravo za takvu vrstu politike", izjavio je Tadić.

Boris Tadić je naveo da će sarađivati sa međunarodnom zajednicom u rešavanju problema Kosova i Metohije i da, pri tome, treba da budu zaštićena prava Srbije i Srba koji žive u toj pokrajini. Tadić je takođe rekao da će se narednih 5 godina boriti za bolji život. On je i objasnio kako vidi bolji život u Srbiji. "Bolji život vidim i kao viši standard za naše građane, sigurniji život za porodicu, bolje penzije, bolje i veće dečje dodatke. Bolji život podrazumeva i jednaka prava za sve građane. Ja se borim za jednakost, za društvo jednakih šansi, to ne znači da su svi ljudi jednaki, ali svi treba da imaju jednake šanse, a u zavisnosti od talenta, sposobnosti ostvariće i više u životu. Bolji život znači i normalniju komunikaciju među političkim strankama i političkim oponentima. Bolji život znači i silovit udarac na korupciju i na kriminal. Bolji život znači da ne dobije kriminalac 2-3 godine zatvora za bestijalna krivična dela, dilovanje narkotika, maltretiranje i ponižavanje drugih kao što se desilo pre nekoliko dana. Bolji život znači da sud radi svoj posao, da uspostavljamo pravdu. Bolji život znači da živimo u jednom normalnom društvu koje poštuje ljudske vrednosti", rekao je Tadić.

U izjavi za B92, Boris Tadić je ocenio da će sada u Srbiji biti politika dogovaranja i da o parlamentarnim izborima ne razmišlja. "Izbori za parlament svakako nisu prioritet u ovom trenutku i mislim da je ključno stabilizovati političke institucije, i to je ono što će biti moj zadatak. Tu mislim na parlament, na vladu i na instituciju predsednika Srbije. S druge strane, prioritet jeste da definišemo naše osnovne pravce razvoja i da definišemo u kom pravcu Srbija ide."

Drugoplasirani na predsedničkim izborima Tomislav Nikolić izjavio je da je zadovoljan rezultatima. On je zahvalio svima koji su glasali za njega jer su time, kako je rekao, smogli hrabrosti da se suprotstave svim medijima. Nikolić je naglasio da je Boris Tadić pobedio samo zahvaljujući glasovima manjina.

On je optužio medije da zbog njih nije dobio više glasova i da su svi otvoreno podržavali Tadića, a da je u tome prednjačila TV B92. "Ja sam u 7 sati gledao spotove u kojim se direktno poziva da izađete i glasate za Borisa Tadića, na svim televizijama. Na B92, na državnoj televiziji, na BK TV i na Pinku. A zašto? Boris Tadić je osvojio više glasova od mene. Niko ne brine o medijima u Srbiji. TV B92 ne može niko ništa. Ne može, vi tri dana izborne tišine vodite kampanju za Borisa Tadića, vi ste podelili srpsku porodicu u ova tri dana. Vi pozivate mlade na izbore! A loše je što ne pozivate stare. Ko ste vi da delite birače u Srbiji? Kako vi znate ko treba da glasa? Pa, valjda svi birači treba da glasaju. 'Izađi i bori se ili ostani kući i smori se.' Državna televizija organizuje duel između nas dvojice, ja sam ćutao, iza nas stoji panel na kojem piše Bori, falilo je još samo Boris."

Premijer Srbije Vojislav Koštunica čestitao je pobedu Borisu Tadiću. Veoma je važno da su građani izlaskom u velikom broju na izbore pokazali svest i odgovornost o važnosti jačanja demokratskih institucija i stabilnosti našeg društva, rekao je Beti premijer Koštunica. Predsednik SCG Svetozar Marović čestitao je Tadiću, uz želju da ostvari svoj evropski program. Iskreno se radujem našoj budućoj saradnji, uveren da će i SCG ubrzano nastaviti put ka porodici evropskih društava, poručio je Marović Tadiću. Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković izjavio je da je glas Borisu Tadiću bio glas našem čvrstom opredeljenju da ubrzano idemo ka EU.

Lider G17 plus Miroljub Labus čestitao je pobedu Borisu Tadiću. Labus je najavio da će već u ponedeljak početi razgovori o posledicama Tadićeve pobede na vladu i skupštinsku većinu. "Mi smo kao stranka, G17 plus, jako zadovoljni ovim rezultatom. Veoma je važno da je gospodin Tadić dobio duplo više glasova u drugom krugu nego u prvom krugu i to je jasna poruka, ali sada je vreme da malo odahnemo. Srbija je zaista odlučila da ostane demokatska zemlja i to je jako važno", rekao je Labus.

Supruga ubijenog srpskog premijera Zorana Đinđića, Ružica izrazila je zadovoljstvo ishodom predsedničkih izbora. Ružica Đinđić rekla je da je Srbiji potreban predsednik čvrste demokratske orijentacije, kao što je Tadić i navela da se Srbija sada sigurno izborila za put evropskih integracija. "Htela bih da zahvalim građanima Srbije, svim nacionalnim manjinama, koji su umeli da prepoznaju kakav je predsednički kandidat, odnosno koji je predsednik potreban Srbiji. Osećam se pobednički onoliko koliko je zaslužio moj pokojni muž", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.