Izvor: B92, 14.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić predložio kandidate za USS

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić predložio je Skupštini Srbije deset kandidata za sudije Ustavnog suda Srbije.

Kandidati su zamenik okružnog javnog tužioca u Kosovskoj Mitrovici Nenad Trifunović, pomoćnik direktora DDOR Novi Sad Predrag Ćetković, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Union Bogoljub Milosavljević, sudije Ustavnog suda Bosa Nenadić i Branka Ćurčija, viši savetnik u Ustavnom sudu Milan Vlatković,

Takođe, kandidati su profesorke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Radmila Vasić i Marija Draškić, sudija Vrhovog suda Dragiša Slijepčevića i zamenik republičkog javnog tužioca Stanka Milanović.

Predsednik Srbije je u obrazloženju koje je dostavio predsedniku Skupštine Oliveru Duliću naveo da predloženi kandidati poseduju stručne i lične kvalitete na osnovu kojih mogu da obavljaju funkciju. Predsednik Republike predlaže parlamentu 10 kandidata, od kojih Skupština Srbije treba da izabere pet sudija Ustavnog suda.

Prema novom Ustavu, i Skupština predlaže pet sudija Ustavog suda, ali se još uvek nema dogovora partija o kandidatima: "Stvar je to poslaničkih klubova, dogovora šefova, nadam se što pre. Važno je da imamo Ustavni sud i mnogi problemi koje smo imali u prošlosti vezano za tumačenje različitih akata događali su se zato što nismo imali ustavni sud", kaže predsednik skupštine Oliver Dulić.

Prema novom Ustavu, Ustavni sud čini 15 sudija koje se biraju i imenuju na devet godina. Pet sudija bira Narodna skupština, pet imenuje predsednik Republike, a pet opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.