Tadić pozvao na uzdržanost

Izvor: B92, 17.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić pozvao na uzdržanost

Beograd, Kosovska Mitrovica, Gračanica, Brisel, Berlin -- Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas UNMIK policiju i KFOR da se uzdrže od upotrebe sile prema Srbima u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovakvo oštro reagovanje, uz prekomernu upotrebu sile, UNMIK policije i KFOR-a, koji su inače zaduženi za bezbednost svih građana na prostoru Kosova i Metohije, posebno danas 17. marta, na dan kada je srpski narod preživeo jedan od najgorih pogroma, može da izazove dalju eskalaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sukoba na toj teritoriji", navodi Tadić. Srbi protestuju zbog preuzimanja zgrade suda u Kosovskoj Mitrovici.

Tadić je zatražio od kosovskih Srba da nijednim svojim gestom ne provociraju međunarodne snage i pozvao lidere kosovskih Srba da učine sve da se situacija u Kosovskoj Mitrovici smiri, saopštila je pres služba predsednika Republike Srbije.

Inače, Ministarstvo unutrašnjih poslova podiglo je stepen aktivnosti na teritoriji Srbije na viši nivo radi povećanja bezbednosti građana, potvrđeno je u vrhu MUP-a Srbije.

Kako se navodi, reč je o uobičajenim aktivnostima koje se na teritoriji Republike sprovode zbog postojanja bezbednosnog rizika, kao i u slučaju najavljenih okupljanja.

Koštunica: Zajednička reakcija sa Rusijom

Vojislav Koštunica najoštrije je danas osudio "upotrebu sile protiv Srba koji se protive uspostavljanju lažne države na teritoriji Srbije" i naveo da su započete konsultacije sa Rusijom oko neophodnog zajedničkog reagovanja, kako bi odmah prestao svaki oblik nasilja nad Srbima.

"Osnovni cilj misije UN je da spreči svako nasilje na Kosovu i Metohiji, a ne da sprovodi nasilje i zatrašivanje nad Srbima i zbog toga upućujemo najoštriji protest", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi.

"Započeli smo konsultacije sa Rusijom oko neophodnog zajedničkog reagovanja kako bi odmah prestao svaki oblik nasilja nad Srbima", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti ima punu odgovornost da saglasno Rezoluciji 1244 obezbedi Srbima na Kosovu sigurnost i zato mora preduzeti sve neophodne korake.

Koštunica je ocenio da je deo međunarodne zajednice, koji sprovodi politiku sile prema Srbiji, odlučio da upravo 17. marta upotrebi i fizičku silu protiv Srba na severu pokrajine, prenosi Vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

EK: Nasilje neprihvatljivo

Evropska komisija saopštila je danas u Briselu, povodom sukoba na severu Kosova, da je "nasilje neprihvatljivo".

To je izjavio jedan od predstavnika za štampu Evropske komisije Amadeu Altafaž, koji je naveo da u izvršnom telu Evropske unije "nema saznanja o dubljim uzrocima incidenata u Mitrovici".

Nemačka: Podela nije opcija

Portparol nemačkog ministarstva poljnih poslova Martin Jeger izjavio je da "Nemačka ne razmatra podelu Kosova kao opciju". Povodom današnjih sukoba u severnom delu Kosovske Mitrovice, Jeger je izrazio očekivanje da će međunarodne snage nasilje staviti pod kontrolu.

Altafaž je, s tim u vezi, ukazao na u više navrata isticani stav evropskog komesara Olija Rena da je "nasilje neprihvatljivo i da to nije nikakvo rešenje".

Portparol Evropske komisije naglasio je da bi "sve strane trebalo da sarađuju da bi se stvorilo multietničko Kosovo, zasnovano na vladavini zakona i poštovanju prava".

Altafažu je postavljeno pitanje ima li Evropska komisija saznanja "da li su uzroci sukoba na severu Kosova tamošnji, lokalni, ili iza toga ima upliva drugih elemenata, iz Beograda ili drugde".

"Ne raspolažem takvom vrstom informacija. Mi saznanja o tome temeljimo na informacijama naših ljudi na licu mesta, ali i misije UN, KFOR-a. Ali, ne raspolažem preciznijim saznanjima o dubljim uzrocima takvih incidenata u Mitrovici", glasio je odgovor zvaničnika Evropske komisije.

Slovenački predsednik Danilo Tirk i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izrazili su danas u Ljubljani veliku zabrinutost zbog nasilja na severu Kosova.

"Nasilje ne vodi nikuda", naveo je Solana, dok je Tirk izrazio nadu da "će prevladati razum i da će doći do smirivanja situacije".

Solana je, takođe, apelovao na sve koji mogu da pomognu da dođe do smirivanja stanja.

Moskva: Rezultat proglašenja nezavisnosti

Rusija je zatražila od međunarodne policije uzdržanost nakon sukoba kosovskih Srba i pripadnika međunarodnih misija u severnom delu Kosovske Mitrovice.

"Međunarodno prisustvo treba da pokaže uzdržanost i da deluje striktno u skladu sa mandatom UN", navodi rusko ministarstvo.

Rusija je ocenila da su nemiri "direktan rezultat jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i neprihvatanja tog nelegalnog čina od strane Srba koji tamo žive".

Nikolić: Divljačka akcija

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić osudio je "brutalnu i divljačku akciju" UNMIK-a i KFOR-a u severnom delu Koovske Mitrovice, zatražio hitnu reakciju vlasti povodom toga i pozvao građane Srbije na mir.

"Pozivam predstavnike režima, posebno predsednika Republike, da zamole svoje prijatelje, koji odlučuju kako će da se živi na Kosovu i Metohiji ovih dana, da smire strasti i da prestanu vandalizam, ubijanje, maltetiranje, ranjavanje i kažnjavanje građana Kosova i Metohije koji su Srbi", poručio je Nikolić.

U obraćanju povodom nereda u severnom delu Kosovske Mitrovice, Nikolić je ocenio da je krivica radnika pravosudnih organa na severu Kosova to što su Srbi i što žele da se vrati na svoja radna mesta.

Nikolić je podsetio da je UNMIK odlučio da povuče civilno osoblje sa severa Kosova, što "znači da ostaje samo goli okupator na Kosovu i Metohiji".

"Mi ne smemo mirno gledati da nam ubijaju građane i otimaju teritoriju", naveo je Nikolić i zahtevao "hitno reagovanje i izlazak u javnost predsednika Vlade i predsednika Republike".

"Srbija mora da zna šta dalje", rekao je Nikolić i zatražio od "Ujedinjenih nacija da osude ponašanje NATO na Kosovu i Metohiji, kao i da se sve vrati pod potpunu kontrolu".

"Događaji na Kosovu i Metohjiji izmiču kontroli. U njima već počinju da stradaju nevini i nedužni ljudi", upozorio je Nikolić.

On je kazao da Srbija ne može još dugo da ostane "nema pred izazovima da se na njenoj teritoriji stvori etnički čista država po volji i diktatu NATO-a".

Nikolić je građanima poručio da je SRS spremna da pomogne vlastima u Srbiji jer, kako je objasnio, radikali nisu suprostavljeni interesima Srbije.

"Pozivam ih na mir, koliko je to moguće, dok Srbija ne donese pravu odluku i dok ne odluči kako će braniti Kosovo i Metohiju, svoj suverenitet i teritorijalni integritet", zaključio je Nikolić.

SPS: Aktivirati akcioni plan

Socijalistička partija Srbije najoštrije osuđuje upad pripadnika UNMIK policije i KFOR-a u zgradu suda u Kosovskoj Mitrovici i hapšenje Srba koji su mirno protestovali da bi ostvarili prava iz radnog odnosa, izjavio je predsednik SPS Ivica Dačić.

Ovakvo militantno ponašanje prema miroljubivom protestu Srba alarmantno upozorava na kontinuitet namere da se sa Kosmeta proteraju preostali Srbi, ocenio je Dačić.

SPS zahteva od vlasti da aktiviraju Akcioni plan i pokažu svetu i ljudima u našoj zemlji da su spremni da se bore za svoj narod, zemlju i za Ustav u kome stoji da je Kosmet deo Srbije, naveo je on.

NS: Sramni napad na goloruki narod

Nova Srbija danas je najoštrije osudila "napade UNMIK-a i KFOR-a na goloruki i nedužni narod u Kosovskoj Mitrovici i poziva međunarodnu zajednicu da hitno reaguje i spreči nasilje i eskalaciju sukoba".

"Sramno je i ponižavajuće za Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu, što su četiri godine od pogroma nad Srbima kosovski Albanci od dela međunarodne zajednice nagrađeni državom i što niko od organizatora martovskog nasilja iz 2004. godine nije odgovarao za nedela", ocenila je Nova Srbija.

O. Ivanović: Situacija veoma napeta

Jedan od lidera Srba na Kosovu Oliver Ivanović izjavio je za B92 da su u severnoj Mitrovici "građani već na ulicama i sasvim je sigurno da će danas biti velikog protesta".

On je kazao da "u severnoj Mitrovici jutros nije bilo nikakve pucnjave iz vatrenog oružja", ali da je situacija "veoma napeta".

"Sa svoje terase vidim veliku kolonu karabinjera u južnom delu Mitrovice i realnost je da oni mogu intervenisati ako se situacija ne smiri", rekao je on.

"Radi se o specijalizovanoj jedinici UNMIK-a za delovanja u ovakvim situacijama i mislim da može doći do sudara između njih i Srba. Ovo je prilično opasna situacija u trenucima kada Srbi stalno razmišljaju da li će ostati do juna ili ne u svojim domovima i ovakav sukob im sigurno nije potreban", dodao je Ivanović.

On je ocenio da se "mora ući u ozbiljne pregovore" i pozvao ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića da "preuzme na sebe odgovornost za ove proteste i za sve ono što Srbi pokušavaju da postignu".

"To ne može da radi običan narod, već političar koji za to ima ovlašćenja, a on kao ministar za Kosovo i Metohiju mora to da radi. Ako on to ne bude hteo ili ne bude prihvaćen kao sagovornik, onda mora ovlastiti čoveka na terenu i to nekog ko ima direktnu vezu sa njim i njegovu podršku", podvuko je Ivanović.

Poziv na smirivanje i vraćanje razgovorima

Rada Trajković (FoNet, arhiva)

Predsednica izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije Rada Trajković pozvala je danas na smirivanje situacije i vraćanje razgovorima u severnoj Mitrovici.

"S obzirom na to da su danas četiri godine od terora koji su Srbi doživeli na ovom prostoru, ja bih uputila apel pre svega međunarodnoj zajednici za malo više razumevanja", rekla je ona.

On je dodala da apeluje na međunarodne snage da oslobode sve one ljude koje su privele u jutrošnjoj akciji u sudu, "kao akt razumevanja i simboličnu poruku da međunarodna zajednica razume specifičnu situaciju i pojačane emocije Srba".

"Ja molim Beograd i Srbe na Kosovu i međunarodnu zajednicu da iznađu način da se vrate normalnoj komunikaciji sa zajedničkim ciljem da se očuva srpska zajednica na Kosovu i da se organizuju dovoljno dobri uslovi sa zajedničkim ciljem da se obezbedi opstanak Srba na Kosovu", rekla je ona.

Trajkovićeva ocenjuje da "iz sukoba Srba sa međunarodnom zajednicom najviše profitiraju oni koji su organizovali 17. mart i danas se nalaze, bez ikakve odgovornosti, u strukturama privremenih institucija Kosova".

M. Ivanović: Nije bilo razloga za intervenciju

Lider Srpskog nacionalnog veća za sever Kosova Milan Ivanović izjavio je da pripadnici UNMIK-a i Kfor-a nisu imali razloga za da uhapse zaposlene u Okružnom sudu u Kosovskoj Mitrovici koji su od petka bili u toj zgradi.

Ivanović je kazao da su "zaposleni mirno prihvatili da izađu i da je posle intervencije (UNMIK-a) trebalo da ih prebace u Prištinu".

"Međutim, više stotina građana, a sada i više od hiljadu blokiralo je izlaz trupama Kfora, da bi sprečili hapšenje radnika suda. UNMIK policija upotrebila je prekomernu i nepotrebnu silu, bacila je suzavac, ali ljudi se ne razilaze", rekao je Ivanović.

On je kazao da osim manjih povreda zbog suzavca, nema ozbiljnijih povreda.

Ivanović je rekao da UNMIK i Kfor "nisu imali razloga za ovakvu intervenciju" i podsetio da su zaposleni u sudu u petak "potpuno mirno" ušli u zgrade suda i da se policija UNMIK-a "tada samo razmakla" kad su oni ulazili u sudnicu bez upotrebe sile.

Prema njegovim rečima, intervencija je izvedena "po nalogu (šefa UNMIK-a Joakima) Rikera, koji je, kako je kazao, "dobio nalog" od kosovskog premijera Hašima Tačija i predsednika Fatmira Sejdijua.

Proroković: Prekomerna upotreba sile

Državni sekretar za Kosovo i funkcioner DSS Dušan Proroković izjavio je da je akcija UNMIK policije i KFOR-a bila prekomerna upotreba sile protiv nenaoružanih radnika pravosudnih organa i da je sada najvažnije da se situacija u Kosovskoj Mitrovici smiri.

Proroković je rekao da je, posle četiri godine od martovskog nasilja, očekivao da se sa međunarodnom zajednicom pokrene razgovor o tome ko su nalogodavci i izvršioci akcije čiji je cilj bio etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije, ali je umesto toga usledila akcija UNMIK policije.

"Sada je najbitnije da se trenutno stanje u Kosovskoj Mitrovici smiri i da se sa UNMIK-om potpiše okvirni sporazum kako bismo imali okvir za saradnju kako se situacije ne bi pojedinačno rešavale", rekao je Pororoković na konferenciji za novinare.

Proroković je rekao da je UNMIK policija reagovala sa obrazloženjem da je uzurpirana njihova imovina.

"Ja očekujem da se slične mere preduzmu ne samo u Mitrovici, već i u drugim delovima Kosova i Metohije, gde su imovinu UNMIK-a uzurpirali Albanci i EULEKS misija", naveo je on i ukazao da ne može jedan aršin da važi za Srbe, a drugi za ostale.

SNV: Srpske vlasti da pomognu

Srpsko nacionalno veće severnog Kosova pozvalo je srpske vlasti da izvrše pritisak na UNMIK, a od te međunarodne misije da problem u Kosovskoj Mitrovici reši mirnim putem.

"Beograd treba da izvrši pritisak, da kontaktira sa UNMIK-om i danas rasčisti da li će pomoći srpskom narodu i kazati da je Kosovo i Metohija deo Srbije", rekao je predsednik Srpskog nacionalnog veća Nebojša Jović.

On je upitao predstavnike vlasti u Beogradu "gde je sada Akcioni plan" i ocenio da "Beograd ćutanjem ruši preambulu Ustava Srbije u kojoj stoji da je Kosmet deo Srbije".

"Stalo nam je do mira, tražimo da se oslobode sve sudije i tražimo povlačenje specijalnih jedinica UNMIK policije", rekao je Jović koji je i član Pregovaračkog tima radnika pravosuđa.

Jović je rekao novinarima da Srbi nisu želeli nasilje u Kosovskoj Mitrovici i da je hapšenjem radnika pravosuđa od strane UN policije "uhapšen zakon".

On je dodao da je problem u Kosovskoj Mitrovici mogao biti rešen na miran način, "ali da očito scenario postoji".

"Ako bude nastradalih, to je tačka sa koje nema povratka", rekao je on i uputio molbu odgovornima da, kako je rekao, učine sve u pravcu očuvanja života vojnika, policajaca i građana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.