Tadić postaje Koštuničin saučesnik

Izvor: Blic, 02.Mar.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić postaje Koštuničin saučesnik

Vladu Srbije danas na okupu drže samo lični i grupni interesi delova rukovodstava stranaka koje je čine. Ništa drugo! Sve priče o patriotizmu i državnom interesu trula su demagogija. Takva vlada je štetna za državu bilo da se radi o Kosmetu, evropskim integracijama, standardu građana ili konkurentskoj sposobnosti naše privrede - kaže u razgovoru za "Blic nedelje" Zoran Živković, bivši premijer Srbije i član Demokratske stranke.

- Ova vlada je izgubila Kosmet, prekinula >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnose sa EU, poskupljenja su svakodnevna, a roba u prodavnicama je najskuplja u Evropi. Šizofreno ponašanje Vlade Srbije je očekivana, logična posledica neprirodne koalicije koja je stvorena. U njoj su i pobednici i poraženi na poslednjim parlamentarnim izborima. Ovi drugi su dobili i premijersko mesto koje im već godinu dana odezbeđuje da Vlada vodi politiku suprotnu onoj za koju su građani većinski glasali. Retrogradne snage, sada pod vođstvom Koštunice, nastavljaju politiku Slobodana Miloševića s ambicijom da ga prevaziđu. Žrtve te politike su svi oni koji su preživeli devedesete i koji su prve tri godine 21. veka doživeli kao renesansu Srbije.

Šta bi bio najbolji izlaz iz ove situacije?

Najbolji izlaz su izbori na kojima će stranke dokazanog proevropskog demokratskog potencijala ponuditi realnu perspektivu Srbije. Očekujem da će Srbija to većinski prihvatiti. Ako se desi suprotno, onda ćemo imati jasnu sliku da kao društvo u ovom trenutku nismo spremni za EU.

Šta Boris Tadić i DS sada treba da rade?

Da sprovode program DS i ostvaruju želje svojih birača. DS je najveći politički demokratski potencijal Srbije, koji poslednje četiri godine služi kao pozadinska pešadijska rezerva Vojislavu Koštunici. Umesto da krči put ka EU, moja stranka radi asanaciju terena nakon Koštuničinih izgubljenih bitaka. To je nedopustivo s aspekta programa i misije DS, s aspekta onoga što smo radili i ostvarili u prošlosti i onoga što je naša obaveza u budućnosti. Lični uspesi i lična korist nekih rukovodilaca DS nisu i ne smeju da budu zamena za istorijsku odgovornost koju DS ima danas i u budućnosti.

Šta je sve Tadić od formiranja ove vlade trebalo da uradi, a nije? Gde je sve grešio?

Vlada nije smela da bude formirana s Koštunicom kao mandatarom. To je suštinska, sistemska, nepopravljiva greška. Takva vlada je sprovodila i sprovodi politiku koja je potpuno suprotna onome što je izvorna politika DS, onome što je neophodno Srbiji danas. Neoprostiva greška je i to što je u vreme kohabitacije s prvom Koštuničinom vladom Tadić dopuštao blaćenje rada i dostignuća prve demokratske vlade Zorana Đinđića, koju sam ja vodio nakon njegovog ubistva. Takođe je neoprostivo i to što je oprostio i prepustio zaboravu preko sto afera koje su se desile u toj vladi od 2004. do 2007. Dopustio je i da afere budu obeležje aktuelne vlade. Tajni ugovori, poklanjanje NIS, primitivizam nekih ministara, neretka zloupotreba policije i pravosuđa ne smeju da nose pečat DS.

Kako gledate na dilemu Kosovo ili EU? Ima li EU alternativu?

Nema dileme, EU nema alternativu! Politika prema problemu Kosmeta je bila potpuno pogrešna u poslednje četiri godine. I tu je Koštunica uspeo da nametne svoju gubitničku demagogiju Tadiću. DS je dopustio da ga na ivicu provalije dovede koalicioni politički avanturista koji je spreman da učini još jedan korak napred, što naše društvo vodi u najteže iskušenje nakon 1999.

Samo jaka Srbija, na evropskom putu u petoj brzini, sa saveznicima iz EU mogla je da izbori povoljnije rešenje kosovskog problema. Taj put je opstruisan. Da podsetim, put ka integracijama, put ka Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji je prekinut ne zbog Kosmeta, nego zbog nesaradnje sa sudom u Hagu, što je bio samo deo autistične politike "hoćemo u EU, ali pod našim uslovima". Zbog toga će sadašnji vlastodršci biti upamćeni kao političari koji su izgubili Kosmet, iako je njihova krivica mnogo manja nego krivica Slobodana Miloševića i ranijih srpskih nedemokratskih vladara.

Mnogi Tadićevo popuštanje Koštunici pravdaju time da bismo u suprotnom imali vladu DSS-SRS. Je li to dobar razlog da Tadić nastavi s ovom politikom?

Naravno da je to još jedna lažna dilema. Ko normalan može da zaključi da je Tadićevo eventualno udvorištvo Koštunici prepreka koaliciji DSS-SRS? U toj koaliciji Koštunica bi bio dramatično manjinski partner, što bi bila prepreka njegovim tajkunima da pljačkaju Srbiju. Njemu su neophodni Tadić i DS kao proevropska kamuflaža za njegov kvazipatriotski avanturizam. To mora da se prekine odmah! Koštunica je već dva puta izgubio izbore, izgubio je i Kosovo, poklonio NIS. Njegova politička avantura mora biti okončana - odmah. Ako to ne učini, Tadić rizikuje da bude upamćen kao njegov saučesnik.

Kolika je šteta za Srbiju i građane od ovakve krize vlasti? Koliko ćemo vremena zbog toga izgubiti?

Šteta je već sada ogromna, a može da bude još veća. Vlade Vojislava Koštunice su Srbiju vratile u 1992. godinu, godinu kada je počeo sunovrat naše države. Svi oko nas su napredovali, tako da je Srbija danas na poslednjem mestu regionalne regate ka boljem životu. Danas nisu isključene ni nove sankcije, ni novi ratovi u koje može da nas uvede avanturistička politika.

Kako vidite rasplet kosovske priče? Šta je za Srbiju najbolje rešenje?

Podela Kosmeta je najmanje loše rešenje i ona je i danas moguća. Za to rešenje su nam potrebni moćni saveznici, a njih ne možemo da obezbedimo tako što im spaljujemo ambasade i pretimo besmislenim tužbama. Podela bi omogućila da svi Srbi koji su živeli na Kosovu do juna 1999. mogu da se vrate na onaj deo teritorije koji bi ostao deo Srbije. Jasno je da nam to niko neće ponuditi ako sami ne povedemo borbu za ostvarivanje tog cilja. Kako vidite Srbiju 2009. godine?

Ako odmah započnu procesi o kojima sam sada govorio, 2009. godina će biti godina velikih šansi da Srbija ponovo zauzme mesto lidera jugoistočne Evrope. Ako se nastavi ovako kako se danas upravlja našom zemljom, 2009. će biti godina u kojoj će se skoncentrisati sve strahote koje smo doživeli u poslednjoj deceniji prošlog veka.

Proevropska vlada samo bez DSS

Ukoliko uskoro, možda već u maju, dođe i do parlamentarnih izbora, s kojim snagama bi DS mogao da formira proevropsku vladu? Je li takva vlada moguća bez DSS?

Takva vlada je moguća isključivo bez DSS. Želja većine građana Srbije je EU. Stranke koje u svojim retoričkim nastupima nude politiku ostvarivanja tog cilja su DS, LDP, G17 plus i neke stranke manjina. Na njima je da ubede građane da su dovoljno iskreni i sposobni za sprovođenje takve politike. Ako u tome uspeju, nema opasnosti od rezultata izbora. Naravno, da bi to ostvarile, ove stranke moraju da očiste svoje redove od ljudi koji su nesposobni za takvu politiku, od kolebljivaca, karijerista i korumpiranih pojedinaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.