Tadić odgovara samo na ucene

Izvor: Blic, 22.Jan.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić odgovara samo na ucene

- Ispada da Demokratska stranka odgovara isključivo na ucene, a ne na normalno ponašanje u Skupštini koje se očekuje od opozicije. Od opozicije se očekuje da prizna poraz na izborima, da se uključi u parlamentarni život i tako pokuša da dokaže da Vlada nije dobra. Da eventualno ostvari neki svoj cilj, ali da pusti većinu da donosi odluke. SRS je krenuo, od momenta kada smo se razišli, u sprečavanje većine da donosi odluke sve dok se sa njim ne dogovori. I šta je sad tu loše sa moje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strane, kada sam ja to koketirao sa vladajućom koalicijom? - kaže na početku intervjua za „Blic" Tomislav Nikolić, lider SNS, komentarišući njegovu smenu sa mesta predsednika Administrativnog odbora i smenu Jorgovanke Tabaković sa funkcije predsednika Odbora za finansije.



Nikolić tvrdi da Administrativni odbor ne može da oduzme mandate troje poslanika „Napred Srbijo", čije je blanko ostavke nedavno aktivirao SRS, iako postoje signali da će vladajuća koalicija i taj ustupak učiniti radikalima zarad donošenja novog poslovnika.

Kako bi, prema vašem mišljenju, vladajuća većina trebalo da odgovori na ucene?

- Pa, neka trpe ucene. Danas ucenjuje jedan, sutra drugi, prekosutra treći"

Predsednik Tadić kaže da je vladajuća koalicija mogla da vam oduzme sve mandate i tako vam smanji uticaj, ali da to nije učinila jer želi da ostane neutralna u tom sukobu"

- Ne odlučuje Tadić o tome, nego Administrativni odbor i sud. Ja mu nisam kriv što njegova vlast nije izvršila obaveze iz ustavnog zakona i do 31. decembra 2008. godine uskladila Zakon o izboru poslanika sa Ustavom. Prema tom zakonu, poslanik može da poveri svoj mandat stranci, a ako ne želi - neće! Radikali sada koriste ostavke, ali ostavka nije poveravanje mandata, nego ucenjivači akt: Morate da potpišete ostavku da bi vam mandat bio potvrđen. Neko vas unapred osudi da date ostavku, zavisno od toga koliko ćete da budete lojalni stranci.

Šta ćete uraditi ukoliko budu razrešeni?

- To je nemoguće. A šta ako se pojavi ostavka Dragana Todorovića u Skupštini? Da li je njegova reč da on želi da bude poslanik važnija od reči, recimo, Igora Bečića? Da sam ja predsednik Administrativnog odbora, ne bih to stavio na dnevni red.

A šta ukoliko ipak budu?

- Ići ćemo sve do Suda u Strazburu, sigurno.



Rekli ste da je Šešelj pregovarao sa Tadićem oko budžeta, mada je naložio bacanje kletve na sve koji razgovaraju sa njim. Da li to znači da i SRS odbacuje poznate stavove?


- Šešelj je toliko samoljubiv i željan publiciteta da je u Hagu na suđenju izjavio da je pregovarao sa Tadićem i time samo potvrdio moje navode. Pošto su prokleli mene, ali i svakog drugog radikala koji ikad bude imao razgovore sa Tadićem, sada bi trebalo da povuku deo te kletve i da kažu da se to odnosilo samo na Tomislava Nikolića... Ovako, oni su prokleli i Vojislava Šešelja i njegovo potomstvo.

Da li mislite da se sa radikalima trguje i oko donošenja novog poslovnika?

- Mislim da aktuelna vlast ne želi izbore. Ne bi toliko ustupaka činili radikalima da im je do izbora. Ali, pući će i ova koalicija. Evo, G17 plus je i sebi i Tadiću obezbedio izvanredan izborni rezultat pričom o fabrici „Fijata" u Kragujevcu. Ja sam govorio da ću da im podignem spomenik ako to budu uradili. Sada Vlada već priznaje da će biti usporena investicija u Kragujevcu. Dakle, može se desiti da ispadne G17 plus iz Vlade i da bude novih izbora. A poslovnik nije uslov da li će biti izbora, nego uslov da li će Skupština da radi. A ne bih rekao da SRS i DS trguju oko novog poslovnika.

Kada očekujete nove izbore?

- Kad god budu, jedva ih čekam. Ubeđen sam da ćemo imati toliko problema sa ekonomijom i finansijama da će Vlada morati da padne da bi Srbija išla dalje. Neki će pasti, a neki će pacovi da beže! Problem je što ovde niko ništa ne radi! Da li će da radi Skupština ili neće? U bogati, mnogo je važna Skupština!

Bezobrazluk Ivice Dačića

Koje stranke u ovom trenutku vidite kao ozbiljne koalicione partnere? Ko vam je bliži, DS ili DSS?


- Trenutno nam niko od njih nije blizak zato što nam je DS politički suparnik još od vremena SRS, dok nam je DSS bliži, ali se ponaša kao da smo joj dalji od DS. Mi smo na udaru svih!

Zar biste posle svega pristali da sarađujete sa radikalima?

- Ja nisam ličan. Ako se nađemo na principima, nemam ništa protiv.

Šta kažete na izjavu Ivice Dačića da bi bilo bolje rekonstruisati Vladu sa Nikolićem nego ići na nove izbore?

- To je bezobrazluk Ivice Dačića. On zna da na sledećim izborima ne može samostalno da nastupi, nego mora da bude na listi Borisa Tadića. A pošto ne može sa G17 plus na istu listu, gledaće da njih ne bude na toj listi. Ova priča da bismo mi išli sa Tadićem je priča njegovim biračima o tome da su svi isti i da nemaju razloga da ga napuštaju. Mi idemo na izbore sami.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: DS odgovara samo na ucene

Izvor: B92, 23.Jan.2009, 03:37

Beograd -- Lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić tvrdi da Administrativni odbor ne može da oduzme tri mandata poslanicima "Napred Srbijo"...Blanko ostavke tih poslanika nedavno je aktivirao SRS. Međutim, postoje signali da će vladajuća koalicija i taj ustupak učiniti radikalima zarad donošenja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.