Izvor: B92, 13.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić neće u Savet

Beograd -- Boris Tadić neće učestvovati u radu Saveta, ako formiranje tog tela ne bude rezultat dogovora.

Tek što je formiran, Savet za nacionalnu bezbednost postao je predmet spora. Izvršna vlast i predsednik Republike razilaze se u očekivanjima koja imaju kada je u pitanju njegovo funkcionisanje. Osim što kritikuje predloženi model jer se njime, kako tvrdi, ne uvažavaju nadležnosti predsednika, Boris Tadić - posrednim putem - najavljuje i da neće učestvovati u njegovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radu. Iz Vlade Srbije poručuju da svoju odluku neće menjati.

Formiranje Saveta za nacionalnu bezbednost predstavnici izvršne vlasti ponosno su najavljivali krajem prošle godine, ali ni jednom prilikom nije nagovešteno da postoji neslaganje oko toga ko bi tim telom trebalo da predsedava. Kako saznaje B92 u Predsedništvu Srbije, Boris Tadić je u više navrata Vladi Srbije upućivao predlog da se kao modeli za formiranje Saveta koriste već postojeća rešenja iz Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Ukrajine, a kojima je zajedničko to da Savetom predsedava predsednik države. Na te predloge, tvrdi izvor B92 iz Predsedništva, Tadić nije dobio nikakve odgovore.

Iz Vlade Srbije te tvrdnje demantuju. Izvor B92 iz izvršne vlasti tvrdi da je sa Tadićem još pre dva meseca dogovoreno da on i predsednik Vlade naizmenično predsedavaju Savetom za nacionalnu bezbednost, te da je predsednik Srbije taj predlog prihvatio. "Tadić se u medjuvremenu predomislio i traži da sam predsedava, pozivajući se na hrvatski model. Medjutim treba znati da se u Hrvatskoj ovlašćenja predsednika Republike vezana za službe bezbednosti, što u Srbiji nije slučaj. Kod nas Vlada ima ovlašćenja i nadležnosti da formira Savet i nećemo menjati tu odluku", kaže za B92 izvor iz Vlade.

Dok Tadić najavljuje da neće u radu Saveta dok to telo ne bude rezultat dogovora, iz Vlade poručuju da svoju odluku neće menjati, te da se od predsednika Srbije očekuje da se pridržava prvobitnog dogovora.

S druge strane, član saveta ministar pravde Zoran Stojković smatra da je naizmeničnost u predsedavanju dobar kompromis: "Mislim da je čak i ovakav model formiranja saveta sa uključenjem svih bitnih funkcija koje treba da rade na bezbednosti funkcije, uz određivanje kao kopredsednika predsednika Tadića i premijera Koštunice najbolje rešenje, koje je moglo da se napravi u ovim trenucima. S jedne strane da se oda poštovanje predsedniku republike, a s druge strane predsedniku vlade, kao nosioca izvršne vlasti koji ima ovlašćenje da traži od organa koji ulaze u sastav saveta da deluju i da rade."

I pored opuštenog prepucavanja obe strane, Zoran Dragišić sa Fakulteta za civilnu odbranu kaže da je novonastali problem "suštinske prirode", te da može i da dovede do blokade rada tek formiranog Saveta. Dragišić Tadićev zahtev tumači u skladu sa iskustvima zemalja iz okruženja, ali i njegovih ustavnih ovlašćenja: "Čini mi se da u ovom trenutku Vlada pokušava malo i da formira taj Savet, ali i da skrajne predsednika Republike, što je borba već za političke pozicije, što nije dobro kada je u pitanju jedno ovakvo telo. Dobro je formirati Savet za nacionalnu bezbednost, ideja je odlična, ali u ovom trenutku ja nisam neki optimista u pogledu njegove perspektive".

Direktor Foruma za bezbednost i demokratiju Milan Jovanović kaže da predsedniku Srbije Borisu Tadiću ne ide u prilog odluka da ne učestvuje u radu Saveta za nacionalnu bezbednost, jer njegovo formiranje nije bilo rezultat dogovora. Napominjući da je Savet već formiran, Jovanović je objasnio da je suštinsko pitanje "šta će i kako će Savet da radi". Na pozivanje predsednikovih ljudi na takozvani hrvatski model, Jovanović je podsetio da "Hrvatska nije članica nikakve državne zajednice".

Pored premijera i predsednika, članovi Saveta za nacionalnu bezbednost su i predsednik republičke skupštine, potredsednik vlade, ministri policije i pravde, ministri spoljnih poslova i odbrane, direktor BIA, načelnik Generalštaba i rukovodioci vojnih bezbednosnih službi i službe SID ministarstva spoljnih poslova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.