Izvor: B92, 01.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: ne pada mi na pamet da uvodim naše vojnike u rizike

Beograd -- Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić izjavio je da bi slanje vojnika na Kosovo bilo mimo međunarodnih pravnih akata i da bi ta odluka značila rat sa celim svetom. "Našim oružanim snagama mi ne možemo da štitimo živote srpskog stanovništva, jer pravnim aktima nije dozvoljena takva mogućnost. Ta nadležnost je na KFOR-u i civilnoj policiji UN", rekao je Tadić: "Dok sam ja ministar odbrane, dok god - jedan, dva, tri dana, neka me smene posle toga - uvođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnika u rizike neće biti, sem onoga što je nužno i što je deo vojničkog posla. Meni ne pada na pamet da budem ministar odbrane u zemlji u kojoj se lako žrtvuju vojnici. Znači, ja nisam neki hunski ministar odbrane, koji smatra da iza sebe ima ogromno stanovništvo sa neverovatnom populacijom, demografskim rastom i tako dalje. Mi smo zemlja sa ozbiljnim problemima, i meni ne pada na pamet da bez ogromnih razloga uvodim u rizike naše vojnike. Oni koji se igraju sa vojnim reformama i vojnim pitanjima, ulogom vojske u našoj zemlji i regionu, predlažući vojne manevre jesu u stvari neozbiljni ljudi ili dajući primedbe zašto se mi odmah ne vratimo na Kosovo i Metohiju. Dobro, neka se oni vrate, a ne da predlažu da mi uvodimo u životne rizike naše vojnike", kazao je Tadić.

Na konferenciji za novinare, upriličenoj povodom povratka trojice oficira Vojske Srbije i Crne Gore iz mirovne Misije u Istočnom Timoru, ministar Tadić je najavio i formiranje centra, koji bi se bavio pripremom naših vojnika u mirovne misije Ujedinjenih nacija. Tadić je naglasio i da još uvek nisu počeli pregovori oko slanja vojnika SCG u mirovne misije, ali i da će se uz pomoć tog centra vojnici dobro pripremiti za svoju dužnost čime će, kako je rekao, rizici biti svedeni na minimum.

U mirovnoj misiji UN-a na Istočnom Timoru, u svojstvu vojnih posmatrača učestvovali su potpukovnik Predrag Vlaisavljević i majori Zvonimir Stanković i Igor Šćepanović. Njih trojica su dobili najviše ocene od pretpostavljenih u misiji UN, a dvojica su bili u Glavnom štabu vojne posmatračke misije na Istočnom Timoru.

Jedan od oficira Zvonimir Stanković istakao je da je iskustvo stečeno u mirovnoj Misiji u Istočnom Timoru dragoceno, ali i da nije čest slučaj da iz tako malog kontingenta dvojica budu u Glavnom štabu vojne posmatračke misije. Stanković je, ujedno, naveo da su ostali učesnici u toj misiji bili više nego zainteresovani za poslednja događanja na prostoru Jugoslavije: "Pre svega pitanja su se odnosila na to zašto se Jugoslavija raspala, zašto se to desilo, zašto se ratovalo. Moram da kažem da je tamo u Diliju pogotovo bilo nekoliko civilnih radnika pri UN, iz drugih bivših republika SFRJ. I sa njima smo bili u korektnim odnosima. Pitanje je bilo kako vi to možete zajedno kada ste toliko ratovali? Mislim da smo, odgovarajući na takva pitanja, da ne kažem, u mnogome promenili sliku. Mislim da smo im otprilike dočarali šta se tu dešavalo, da nije samo pitanje loši momci-dobri momci, da to nije bilo crno-belo, da ima mnogo sivog između i ta je taj prelaz jako jako dugačak, od belog ka crnom", kazao je Stanković.

Trojica oficira Vojske Srbije i Crne Gore u mirovnoj misiji UN-a u Istočnom Timoru boravili su od juna prošle do juna ove godine. Trenutno se u toj misiji nalaze još dva oficira Vojske SCG.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.