Izvor: B92, 22.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić nastavio posetu Kini

Peking -- Predsednik Srbije kaže da kineski zvaničnici pružaju punu podršku rezoluciji UN 1244 i teritorijalnom integritetu Srbije i Crne Gore.

"Kina smatra da je rezolucijom 1244 Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i Crne Gore i u tome deli naš stav. Nedopustivo je negiranje legitmnih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji. To sam izneo i dobio sam podršku za to", rekao je Tadić posle razgovora s potpredsednikom Kine Zen Ćinhongom.

On je naveo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Kina ima principijelnu poziciju u Savetu bezbednosti UN, polazeći od međunarodnog prava i istovremno razmišljajući o problemu Tajvana.

Potpredsednik Kine Zen Ćinhong rekao je na početku sastanka s Tadićem da Kina pridaje veliki značaj poseti predsednika Srbije i da veruje da će ta poseta doprineti poboljšanju odnosa dve zemlje.

Predsednik Srbije obišao je i Zabranjeni grad i posetio "Sinohem", jednu od najvećih kineskih petrohemijskih kompanija, a otvorio je i konferenciju o ekonomskoj saradnji SCG i Kine i pozvao investitore iz Kine da ulažu u Srbiju. On predstavio je rukovodiocima oko 60 kompanija u Kini ekonomsku sliku Srbije.

Tadić je kineske privrednike upoznao sa ekonomskim reformama, tranziciji i mogućnostima za jačanje međusobne saradnje.

Predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević rekao je da postoji velika zainteresovanost Srbije za investicije kineskih privrednika, a na sastanku privrednika dve zemlje utvrđena je obostrana spremnost za unapređenje ekonomskih odnosa.

Tadić se sastao i s ministrom odbrane Kine Cao Cang Cuanom i potpredsednikom države Ceng Cing Hongom.

Tadić, koga je na ulazima većine zgrada u kojima je boravio u Pekingu dočekivao elektronski bilbord s natpisom "Dobrodošao predsednik Srbije", razgovore s kineskim zvaničnicima nastavlja u sredu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.