Tadić nam nije politički neprijatelj

Izvor: Politika, 06.Avg.2014, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić nam nije politički neprijatelj

Spremni smo da razgovaramo o ustupanju većeg broja pokrajinskih sekretarijata LSV-u i NDS-u

Novi Sad – Do kraja nedelje biće nastavljeni pregovori o rekonstrukciji pokrajinske vlade između DS-a,a sa jedne strane, i LSV-ai NDS-a,sa druge strane, najavljuje za „Politiku” predsednik pokrajinskog odbora Demokratske stranke i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin. Dok čeka da se većina pregovarača vrati sa godišnjih odmora, Vasin kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se nisu razišli posvađani zato što je Pajtić, bez dogovora sa koalicionim partnerima, predao predlog za imenovanje novog sekretara za poljoprivredu:

– To je bio nesporazum i razjasnili smo ga za pola sata, i istog dana smo nastavili razgovore kao da se ništa nije desilo. Ceo slučaj je samo prenaduvan u javnosti.

Da li ste se dogovorili kome pripada upražnjena  fotelja Gorana Ješića?  

Nismo došli do te faze. Za sada smo usaglasili zajedničku politiku, zauzeli neke principe o načinu funkcionisanja buduće koalicije, o tome koja pitanja ne mogu da se stavljaju na dnevni red ukoliko nije postignuta saglasnost koalicionih partnera. Ostaje da se dogovorimo o konfiguraciji pokrajinske vlade.

Kakav je vaš predlog, ko će dobiti koliko mesta u pokrajinskoj vladi?

Svesni smo političke realnosti i spremni smo da razgovaramo o ustupanju većeg broja sekretarijata našim koalicionim partnerima i drugačijemrasporedu u upravljanju javnim preduzećima i drugim ustanovama u Vojvodini. Naravno, sve stranke će samostalno odlučivati o kadrovskim rešenjima. Nijedno ime neće biti izuzetak, pa tako ni Dragoslav Petrović,koji je često spominjan. O tome će odlučiti DS, a ne LSV. Naravno, vodićemo računa da stvorimojednufunkcionalnu vladu,u kojoj će biti ljudi koji mogu nesmetano da sarađuju.

Da li je na stolu i mesto predsednika vlade?

Ne. Ono treba da pripadne DS-u,jer mi imamo 49 poslanika, a to je daleko više od ostalih koalicionih partnera. Premijer treba da bude Bojan Pajtić, a o svemu ostalom možemo da razgovaramo.

Ipak, spekulisalo se da Pajtić odlazi, da će to mesto ili biti ustupljeno LSV-u ili da će ga zameniti neko iz DS-a.  

Znate, ja pola dana provedem demantujući neke eksluzivne vesti koje nisu tačne. Tu o kojoj govorite smo demantovali i Pajtić, i Bugarski,i ja. Bez obzirana sve napade kojima smo izloženi, tu su i pokušaji da nas ometu u radu, ali i da stvore utisak kod naših poslanika da je situacija nestabilna. Već dve ipogodine slušamo da je pitanje dana kada će pasti pokrajinska vlada, bar 30 puta je rečeno kako „sledeće nedelje padamo”. To je vrlo nekorektna politička taktika kojoj pribegava SNS i oni koji ga prate.

Ali činjenica je da je vašuposlaničkugrupu u vojvođanskoj skupštini napustilobar 10 poslanika od početka godine?

S obzirom na sve pritiske kojima su naši poslanici izloženi i spekulacije u medijima, taj broj od 10 poslanika koji nas je napustio i nije tako značajan. Posebno jer nas je petoro kolega napustilo u toku previranja u DS-u. Ja njih ne smatram političkim neprijateljima.  

I kako objašnjavate članstvu da sada treba ponovo da se „spojite” sa poslanicima NDS-a? Da li ćete vratiti na posao one koji su zbog prelaska kod Tadića dobili otkaz u pokrajinskoj vladi?

Niko nije dobio otkaz. Razrešen je jedan funkcioner, što je sasvim normalna posledica takvih događaja. Mi smo sada ohladili glave i seli za isti sto jer nas vezuje isto razmišljanje o pitanjima kao što suautonomija Vojvodine, način finansiranja, multietničke vrednosti i odlučili smo da pokušamo da napravimo jednu koaliciju političkih istomišljenika. 

Da li je moguće napraviti koncentracionu vladu, kao što predlaže lider SVM-a Ištvan Pastor?

Izuzetno cenim gospodina Pastora i smatram da je mnoge stvari,kao što je pitanje statuta, mudro rešio. Ne kažem da ovaj predlog nije mudar, ali je za nas neizvodljiv. DS u ovom momentu ne može da se saglasi sa SNS-om ni o jednom pitanju u vezi sa Vojvodinom.Da li je iko čuo njihove stavove o tome kako pokrajina treba da bude uređena? Prema tome, o tome govorim kada kažem da je koncentraciona vlada u kojoj bi bili i SNS, DSS, Treća Srbija, za Demokratsku stranku u ovom momentu nemoguća.

A. Komnenović

objavljeno: 06.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.