Tadić najavio izmenu Ustava Srbije

Izvor: B92, Beta, 29.Apr.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić najavio izmenu Ustava Srbije

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je izmenu Ustava Srbije kako bi se smanjio broj poslanika, kao i izmene koje bi vodile regionalizaciji i decentralizaciji.

Predsednik Tadić je kazao da je potrebno promeniti izborne zakone, zakone o registrovanju i finansiranju stranaka, kao i Ustav u nekim delovima kao što je deo koji definiše broj poslanika. Lično, ne vidim razlog da Srbija ima 250 poslanika, jer je za zemlju ove veličine dovoljno 150, kazao je Tadić za "Večernje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novosti".

On je problem velikog broja resora u Vladi povezao sa važećim izbornim zakonom koji "omogućava da mnoštvo stranaka učestvuje na izborima, sa lakoćom ulaze u parlament i postavljaju uslove za ulazak u Vladu".

"Tako se na tri koalicione liste nađe 15 stranaka. I svaka ima svoju obavezu prema biračima", naveo je Tadić upitan da li se odustalo od smanjenja broja ministarstava posle poruke socijalista da Vlada ne bi ni bila ovolika da se mogao postići drugačiji dogovor.

"Čak i da nema suštinskih ušteda u smanjenju broja resora u Vladi, to je važna poruka građanima da je Vlada u stanju da štedi i da je solidarna sa njima. Zbog toga se razgovori o smanjenju Vlade nastavljaju", rekao je Tadić.

Upitan o Statutu Vojvodine koji treba da bude usvojen i o primedbama iz drugih delova Srbije zašto nemaju ista prava, Tadić je rekao da su moguće ustavne promene kojima bi se rešilo i pitanje regionalizacije i decentralizacije Srbije.

"Nije prirodno da samo Vojvodina bude regija sa definisanim pravima u Srbiji kada i druge regije žele ista takva prava. Ako bi Vojvodina bila jedina regija, Srbija bi bila asimetrična država, što bi proizvodilo stalnu nestabilnost. Vrlo brzo će doći vreme da otvorimo i to pitanje, da promenimo i poboljšamo naš Ustav kada je tema regionalizacije u pitanju", rekao je predsednik Srbije.

Proces pred Međunarodnim sudom pravde o legalnosti nezavisnosti Kosova, naveo je Tadić, samo je deo procesa koji sledi i koji će voditi stvarnim pregovorima koji vode ka kompromisnom rešenju.

"Jedno je sigurno - demokratska Srbija nikad više neće voditi rat, neće ugrožavati svoje, ni građane regiona. Želimo najbolje moguće odnose sa Albancima, uprkos svim traumama iz prošlosti. Samo sa takvom politikom možemo biti značajan regionalni činilac", kazao je on.

Upitan o učiniku Euleksa, čije raspoređivanje na Kosovu je prihvatila Srbija, Tadić je naveo da je reč o "mladoj instituciji" kojoj treba dati šansu.

"Proces naše saradnje sa Euleksom se uhodava. Kako je rekao gospodin (šef Euleksa Iv de) Kermabon, Euleks ima isključivo tehničku misiju, što dokazuje da ne primenjuje Ahtisarijev plan”, izjavio je Tadić.

Upitan da li su politički odnosi u regionu, poremećeni posle proglašavanja nezavisnosti Kosova, sada bolji, Tadić je kazao da je "svima u interesu otopljavanje političkih odnosa sa Srbijom, jer bez nas nema stabilnosti u regionu".

"Zato će i Srbija reagovati sa mnogo dobrih namera, ali sa jasno definisanim interesima. Prošlo je vreme bratstva i jedinstva, ali je došlo vreme definisanih interesa. Zato ćemo regionalnoj saradnji dati jedan potpuno novi impuls", najavio je predsednik Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić najavio izmjenu ustava Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Apr.2009

Predsjednik Srbije Boris Tadić najavio je izmjenu Ustava Srbije, kako bi se smanjio broj poslanika, kao i izmjene koje bi vodile regionalizaciji i decentralizaciji. Predsjednik je, u intervju za praznični broj Večernjih novosti, kazao da je potrebno ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tadić najavio izmene Ustava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2009

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je izmenu Ustava Srbije, kako bi se smanjio broj poslanika, kao i izmene koje bi vodile regionalizaciji i decentralizaciji...Predsednik je, u intervju za praznični broj Večernjih novosti, kazao da je potrebno promeniti izborne zakone, zakone o registrovanju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

TADIĆ: Srbiji dovoljan i manji parlament

Izvor: Danas, 30.Apr.2009, 02:37

Poslanici opozicije ne podržavaju najave predsednika Srbije Borisa Tadića o izmenama Ustava kako bi se smanjio broj poslanika u parlamentu, a predlogu se protivi i JS, koja je članica vladajuće koalicije. Predsednik Tadić je kazao da je potrebno promeniti izborne zakone, zakone o registrovanju i...

Nastavak na Danas...

Treba promeniti Ustav Srbije

Izvor: RTV Pink, 30.Apr.2009

Tadić: nema razloga da Srbija ima 250 poslanika. . . Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je izmenu Ustava Srbije, kako bi se smanjio broj poslanika.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.